Gojnik, to roślina należąca do rodziny jasnowatych. Rośnie na wysokości około 1400 m.n.p.m. Jest więc wolny od większości zanieczyszczeń. W antycznej Grecji napar z gojnika podawany był rannym żołnierzom, aby przyspieszyć gojenie ran. Regularne picie naparu sprzyja poprawie funkcjonowania mózgu, szczególnie w zaburzeniach pamięci. Latem, szczególnie na Bałkanach, wchodzi w skład napojów orzeźwiających. W medycynie ludowej traktowany jest jako remedium na prawie wszystkie choroby. W związku ze swoja popularnością doszło do nadmiernych zbiorów i wprowadzono zakaz zbierania dziko rosnących ziół. Do celów handlowych stosuje się gojnik z upraw ekologicznych. Nazwę złoto ziele zyskał dlatego, że świeżo zebrany ma żółty kolor, dopiero po wysuszeniu przyjmuje kolor zielony.
Gojnik – właściwości lecznicze
Szałwia libańska (Gojnik) od zawsze cieszy się ogromną popularnością na Bliskim Wschodzie i w krajach bałkańskich. Ze względu na swoje właściwości często jest wykorzystywany w ziołolecznictwie. Jakie mikroelementy zawiera złote ziele?
żelazo
cynk
potas
miedź
magnez
flawonoidy
taniny
Gojnik działa również przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Stosowany regularnie wzmocnia odporność – przydaje się w sezonie jesienno-zimowym. Wspomaga też leczenie zapalenia zatok i oskrzeli, zaburzeń jelitowych i chorób nerek. Gojnik wykazuje także działanie przeciwgrzybicze – można go stosować przy zakażeniach drożdżakiem! Złote ziele potrafi także zmniejszać poczucie zmęczenia i wyczerpania dodając energii i witalności. Stąd duże zainteresowanie naparami i herbatkami z gojnika wśród kobiet w ciąży.
>>> Czytaj też: Różeniec górski (Rhodiola Rosea), czyli arktyczny korzeń: jakie są jego właściwości lecznicze?
UWAGA: prosimy jednak pamiętać, że stosowanie naparów z ziół przez kobiety w ciąży powinno być ZAWSZE omówione z lekarzem.
Jak stosować gojnik?
Do przyrządzania naparów najlepiej jest wybierać susz kwiatowy, nie sproszkowane ziele. Napary z szałwii libańskiej przygotowuje się zazwyczaj z łyżki suszu zalanego wodą (w małym garnuszku), i gotowaniu przez 3 minuty. Można pić ciepły lub chłodny.