Dieta przyszłej mamy
Opublikowany przez:
Mela134
Jeśli jesteś w ciąży, to co jesz ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka i jego zdrowia w przyszłości. Ty z kolei szybciej wrócisz do formy po porodzie. Ciąża jest to okres, w którym musisz zwrócić szczególną uwagę na to, aby jadać posiłki regularnie i żeby były one dobrze zbilansowane.
Przepisy dla kobiet w ciąży@flikr.com/You As A Machine
Zupa z soczewicy
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 niewielkiego selera
- 1/2 pomidora
- 1 warzywna kostka rosołowa
- 1 szklanka zielonej soczewicy (suchej)
- 1 lub 2 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy i lekko podsmaż na niej cebulę pokrojoną w piórka.
- Dodaj półplasterki marchewki, oraz pokrojone w kostkę pietruszkę i seler.
- Kiedy warzywa lekko zmiękną zalej całość wrzątkiem, aby przykryć warzywa i dodaj kostkę rosołową. Gotuj około 10 minut.
- Soczewicę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą.
- Dodaj do gotujących się warzyw.
- Gotuj 25 minut, aż będzie prawie miękka.
- Dodaj przecier pomidorowy, pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, czosnek i kumin Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotuj jeszcze 10 minut lub tyle, by soczewica zupełnie zmiękła, a zupa zgęstniała.
- Zupa powinna konsystencją przypominać gulasz.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
Stokrotka
2016.07.31 16:53
Dla mamy same najlepsze rzeczy i najzdrowsze! Fajnie by było gdybyśmy cały czas tak dbały o siebie..
-
Patrycja Sobolewska
2016.07.29 17:54
najwiecej witamin !