Bezglutenowa osłoda dla alergików
Niestety wiele dzieci jest uczulonych na gluten, czyli białko roślinne występujące głównie w zbożach tj. pszenica, żyto czy jęczmień, Nietolerancja glutenu polega na reakcji alergicznej organizmu, który wytwarza przeciwciała skierowane przeciwko glutenowi, powodując uszkodzenie kosmków jelitowych. U dzieci alergia na gluten objawia się najczęściej w postaci atopowego zapalenia skóry. Jednak nietolerancja glutenu może mieć poważne konsekwencje w postaci choroby żołądkowo-jelitowej zwanej celiakią. Jest to bardzo groźna i poważna choroba, żeby do niej nie dopuścić należy z menu dzieci, u których wykryto nietolerancję glutenu wyeliminować zupełnie ten składnik. Dieta bezglutenowa polega więc na wykreśleniu wszelkich produktów zawierających gluten, a przede wszystkim produktów mącznych i kasz.
Bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu wypiekiem jest ciasto fasolowo-bananowe. Podajemy przepis na samo ciasto, które można w dowolny sposób przybrać i przyozdobić, np. czekoladą, bitą śmietaną, masą w dowolnym smaku lub owocami z galaretką.
Ciasto fasolowo-bananowe
Składniki na małą foremkę:
- 2 puszki czarnej fasoli
- 1 duży banan
- 3 łyżki syropu z agawy lub łyżeczka ekstraktu ze stewii (lub więcej)
- 2-3 łyżeczki kakao odtłuszczonego
- 1/5 szklanki mleka sojowego
Wykonanie:
Fasolę zmiksuj z mlekiem sojowym na gładką masę, bez grudek. Dodaj banana, syrop i kakao. Znowu zmiksuj i wyłóż w formę do pieczenia. Piecz 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wiele przyjemności sprawi dzieciom zajadanie się pysznymi ciasteczkami, zrobionymi z kleiku ryżowego. Będzie to najodpowiedniejsze danie dla nich, bardzo zdrowe i w dodatku bezglutenowe.
Ciasteczka ryżowe
Składniki:
- 1 opakowanie kleiku ryżowego
- 3 jajka
- 200 g masła klarowanego
- 90 g cukru trzcinowego
- 10 g cukru waniliowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki dżemu o dowolnym smaku lub inne dodatki : żurawina, migdały etc.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać kleik i wiórki kokosowe. Ubić pianę z białek i dodać do masy na koniec. Na papier do pieczenia nakładać łyżką masę i dowolnie formować. Wybrane dodatki wymieszać wcześniej z ciastem lub ułożyć na ciasteczkach tuż przed pieczeniem. Piec 20 min w temperaturze 180 stopni. Ja dodałam dżem wiśniowy.