Ciasta świąteczne dla dzieci - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Ciasta świąteczne dla dzieci

Zbliżają się święta, więc czas pomyśleć o słodkich pysznościach jakie przyrządzimy na świąteczny stół. Pewnie co roku się nad tym zastanawiacie, dlatego mamy dla Was rozwiązanie. Skorzystajcie z naszych propozycji a na pewno ciasta świąteczne zaskoczą wszystkich Waszych gości i będą smakować jak nigdy.

Bezglutenowa osłoda dla alergików

Niestety wiele dzieci jest uczulonych na gluten, czyli białko roślinne występujące głównie w zbożach tj. pszenica, żyto czy jęczmień,  Nietolerancja glutenu polega na reakcji alergicznej organizmu, który wytwarza przeciwciała skierowane przeciwko glutenowi, powodując uszkodzenie kosmków jelitowych. U dzieci alergia na gluten objawia się najczęściej w postaci atopowego zapalenia skóry. Jednak nietolerancja glutenu może mieć poważne konsekwencje w postaci choroby żołądkowo-jelitowej zwanej celiakią. Jest to bardzo groźna i poważna choroba, żeby do niej nie dopuścić należy z menu dzieci, u których wykryto nietolerancję glutenu wyeliminować zupełnie ten składnik. Dieta bezglutenowa polega więc na wykreśleniu wszelkich produktów zawierających gluten, a przede wszystkim produktów mącznych i kasz.

Bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu wypiekiem jest ciasto fasolowo-bananowe. Podajemy przepis na samo ciasto, które można w dowolny sposób przybrać i przyozdobić, np. czekoladą, bitą śmietaną, masą w dowolnym smaku lub owocami z galaretką.

Ciasto fasolowo-bananowe

Składniki na małą foremkę:

  • 2 puszki czarnej fasoli
  • 1 duży banan
  • 3 łyżki syropu z agawy lub łyżeczka ekstraktu ze stewii (lub więcej)
  • 2-3 łyżeczki kakao odtłuszczonego
  • 1/5 szklanki mleka sojowego


Wykonanie:
Fasolę zmiksuj z mlekiem sojowym na gładką masę, bez grudek. Dodaj banana, syrop i kakao. Znowu zmiksuj i wyłóż w formę do pieczenia. Piecz 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wiele przyjemności sprawi dzieciom zajadanie się pysznymi ciasteczkami, zrobionymi z kleiku ryżowego. Będzie to najodpowiedniejsze danie dla nich, bardzo zdrowe i w dodatku bezglutenowe.

 Ciasteczka ryżowe

Składniki:

  • 1 opakowanie kleiku ryżowego
  • 3 jajka
  • 200 g masła klarowanego
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki dżemu o dowolnym smaku lub inne dodatki : żurawina, migdały etc.

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać kleik i wiórki kokosowe. Ubić pianę z białek i dodać do masy na koniec. Na papier do pieczenia nakładać łyżką masę i dowolnie formować. Wybrane dodatki wymieszać wcześniej z ciastem lub ułożyć na ciasteczkach tuż przed pieczeniem. Piec 20 min w temperaturze 180 stopni. Ja dodałam dżem wiśniowy.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Uwielbiam smak wiórków kokosowych w cieście! Jak na razie mam w planach makowce i może serniczek jakiś.. co jeszcze, na razie nie mam pomysłu..