Babka cytrynowa z polewą czekoladową
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 20 dag rozpuszczonego masła
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 2 małych cytryn
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
Domowy cukier waniliowy:
SKŁADNIKI:
- 1 laska wanilii
- 350 g cukru
WYKONANIE KROK PO KROKU:
Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, a potem dzielimy ja na trzy. Do wyparzonego słoika wsypujemy cukier i wkładamy kawałki laski wanilii. Pamiętajmy, aby nie wystawały one ponad cukier. Słoik zamykamy i chowamy do szafki lub szuflady na 2 tygodnie. Raz na jakiś czas możemy potrząsać słoikiem, ale bez otwierania. Po 2 tygodniach cukier nabierze waniliowego aromatu i możemy go już używać do naszych słodkich dań i wypieków.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady
- 2-3 łyżki masła
WYKONANIE BABKI WIELKANOCNEJ KROK PO KROKU:
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby ciasto od góry zbyt szybko zaczęło brązowieć, można je przykryć folia aluminiową. Na parze w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i dekorujemy polewa czekoladową.
Którą babkę wielkanocną przygotujecie? Piekłyście już babkę wielkanocną cytrynową?
Zapraszamy do rozmowy na naszym forum :)