Nie trzeba żadnej wyprzedaży w sklepach pułapki są wszędzie :
Maślanka NATURALNA - czy aby napewno?? - czytamy: Skład - mleko, mleko w proszku, kultury bakterii. A przecież maślanka naturalna to produkt uboczny powstający po oddzieleniu masła ze śmietany
Kiełbasa wiejska sucha- Skład - i tutaj mamy problem!Kiełbasa ! Czyli tak naprawę co kupujemy w sklepach!
Nie ma już Normy na kiełbasę.
Normy na wędliny stały się nieobowiązkowe w Polsce od 2004 r., kiedy to przystąpiliśmy do Unii Europejskiej, bo Unia ich nie narzuca (z wyjątkiem produktów regionalnych).
Chcemy jednak też żeby jej było w sklepach dużo i żeby można ją było kupić tanio.
Na rynku Polskim powstała konkurencja i to właśnie sklepy wielko-powierzchniowe dyktują ceny produktów .
Jednym z tych produktów jest kiełbasa . Jak wyczytałem to według prezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Janusza Rodziewicza -właśnie Markety dyktują ile ? i co ? ma kosztować na rynku , i to One psują nasz rynek .
Normy Polskie dopuszczały kiedyś 15 l wody na 100 kg mięsa. Obecnie producenci do 100kg mięsa dolewają od 50 do nawet 100 litrów wody - dlatego wszystko to razem trzyma się tylko dzięki chemii.
Kiełbasa śląska : kiedyś - robiona z mięsa wieprzowego i wołowego (proporcja).
dzisiaj - może się składać np. z mięsa drobiowego, wieprzowego, a nawet wieprzowego, wołowego i drobiowego w zależności co pod ręką ma producent.
Nie mówi się głośno że w tanich wyrobach znajduje się MOM.
Cóż to jest ten MOM ? - Otóż MOM (mięso odkostnione mechanicznie) to masa kostno-tłuszczowa. Po oddzieleniu mięsa ze zwierzęcia zostaje szkielet. Przeciska się go przez sita różnej wielkości pod wysokim ciśnieniem albo podgrzewa i miele. Do tego skórki wieprzowe, tłuszcz i maski, czyli wszystko, co się zdejmuje z głowy świniaka. Plus przyprawy i związki chemiczne, które absorbują wodę. Tak powstają nasze tanie parówki i pasztety , które spożywamy .
uff! ale się rozpisałem! Mam nadzieję że nie zepsułem Wam apetytu