Pora przypomnieć o dobrym owocu dla naszego zdrowia, ja dzisiaj kupiłam już 3 sztukę w ostatnim czasie i bardzo mi smakuje...
Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść
1. Czym jest pomelo?
To owoc, który należy do rodziny cytrusów. Wyróżnia się spośród nich rozmiarem — jest największy. Nazywa się go też pomarańczą olbrzymią, wyglądem przypomina grejpfruta. Może ważyć nawet 2 kilogramy, a jego średnica osiągnąć 25 cm. Cechą charakterystyczną pomelo jest wysoka zawartość witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C. Dzięki tym składnikom ma pozytywny wpływ na zdrowie.
Cechą charakterystyczną pomelo jest wysoka zawartość witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C. Dzięki tym składnikom ma pozytywny wpływ na zdrowie.
2. Pomelo wzmacnia odporność i reguluje ciśnienie krwi
Ze względu na obecność witaminy C owoc ten ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wspomaga leczenie przeziębienia, zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań.
Pomelo jest też źródłem potasu. W 100 g owocu znajduje się 216 mg tego pierwiastka (prawie tyle samo co w pomidorach). Minerał ten odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie: reguluje ciśnienie krwi i rytm serca.
Co więcej, pomelo przeciwdziała miażdżycy. Obecne w jego skórce i miąższu pektyny hamują tempo odkładania się tłuszczów w tętnicach. Ponadto jest odpowiedzialne za zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej.
3. Pomelo pomaga schudnąć, ma niski IG
Owoc ten powinny włączyć do swojego jadłospisu osoby na diecie odchudzającej. Pektyny, błonnik obecny w miąższu i błonach międzykomórkowych pomelo, szybko i skutecznie wypełniają żołądek (warto po niego sięgać przed posiłkiem — dzięki temu zjemy mniejszą porcję). Ponadto podnoszą wrażenie sytości.
Na dodatek ten owoc cytrusowy nie jest kaloryczny. Porcja 100 g dostarcza tylko 38 kcal. Co więcej, w nie odnajdziemy w nim ani grama tłuszczu.
4. Pomelo w ciąży
Owoc ten mogą jeść kobiety w ciąży. Wcześniej powinny bardzo dokładnie go umyć, a potem obrać ze skórki (usuwamy też gorzkie błony międzysegmentowe i pestki, które są niejadalne). Dzięki temu unikną przedostania się do organizmu chemikaliów, którymi owoce cytrusowe nierzadko są spryskiwane. Można je jeść na surowo albo przygotować z nich sok.
Dlaczego kobiety brzemienne powinny jeść pomelo? Na początku ciąży naczynia krwionośne tracą elastyczność. W efekcie krew krąży wolniej, a ciśnienie się obniża. Pomelo temu zapobiega, a dzieje się tak dzięki obecnym w jego składzie: witaminie C i potasowi. Tętnice i żyły pozostają elastyczne, nie występują wahania ciśnienia krwi.
wp.pl