U mnie w domku właśnie leży pomelo i aż się prosi by po nie sięgnąć... Ja ten owoc bardzo lubię i często ostatnio po niego sięgam a po tym artykule to chyba będę kupowała go częściej...
8 powodów, dla których warto jeść pomelo
Delikatny słodko-kwaśny smak i lekki miąższ pomelo znalazł wielu amatorów. Ten przepyszny olbrzym z rodziny cytrusów pochodzi z Azji Mniejszej, jednak jego uprawa szybko stała się popularna także w innych krajach tropikalnych. Zwany również pulmetto, pompelą czy białą cytryną, jest prawdziwym klejnotem wśród owoców. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
7. Obecność cennych antyoksydantów
Wybierając pomelo, kierujmy się nie tylko intensywnością koloru owocu, ale i wagą – najsmaczniejsze i najbardziej soczyste są te, które ważą najwięcej. I chociaż dotarcie do miąższu wymaga odrobiny cierpliwości, warto poświęcić dłuższą chwilę na jego obieranie. Gruba warstwa skórki chroni naprawdę cenne wnętrze.
wp.pl