Bardzo lubimy z mężem śledzie , w tym roku nie może ich także zabraknąć na naszym Wigilijnym stole . Szukam ciekawych pomysłów na potrawy , w których śledź jest głównym składnikiem . Liczę na Waszą pomoc nasze familijne gospodynie ....
2 grudnia 2012 15:08 | ID: 872107
Ja robie tak: platy sledziowe w occie kroje w w paski 2 cm dodaje jablko pokrojone w kostke, cebulke, jajko pokrojone w koste i ogorki kiszone tez pokrojone w kostke. Sol i pieprz wedlug uznania i na koniec majonez :)Wszystko mieszam i odstawiam do lodowki. Mojej rodzinie smakuje.
2 grudnia 2012 15:09 | ID: 872109
O matko,brzmi pysznie,a śledzia w domu nie mam.bo juz bym wypróbowała:-)
2 grudnia 2012 15:11 | ID: 872115
O matko,brzmi pysznie,a śledzia w domu nie mam.bo juz bym wypróbowała:-)
Sylwuś choć do mnie poczęstuję Cię :).
2 grudnia 2012 15:13 | ID: 872117
O matko,brzmi pysznie,a śledzia w domu nie mam.bo juz bym wypróbowała:-)
Sylwuś choć do mnie poczęstuję Cię :).
Się przytoczę zaraz:-)
2 grudnia 2012 15:13 | ID: 872118
Ja robie tak: platy sledziowe w occie kroje w w paski 2 cm dodaje jablko pokrojone w kostke, cebulke, jajko pokrojone w koste i ogorki kiszone tez pokrojone w kostke. Sol i pieprz wedlug uznania i na koniec majonez :)Wszystko mieszam i odstawiam do lodowki. Mojej rodzinie smakuje.
musi być pyszne ...
2 grudnia 2012 15:24 | ID: 872121
Robię tzw. kopiec śledziowy z "pierzynką" - podobnie, jak Sanne tylko inne składniki - śledź, cebula, ogórek kiszony - pokrojone w kostkę i ułożone warstwami, wierzch przykrywam buraczkami, na które nakładam majonez... pychotka
Rolmopsiki śledziowe też robiłam... do środka daję marchewkę ugotowaną, ogóreczek kiszony, układam na półmisku i polewam oliwą.
2 grudnia 2012 15:30 | ID: 872122
Robię tzw. kopiec śledziowy z "pierzynką" - podobnie, jak Sanne tylko inne składniki - śledź, cebula, ogórek kiszony - pokrojone w kostkę i ułożone warstwami, wierzch przykrywam buraczkami, na które nakładam majonez... pychotka
Rolmopsiki śledziowe też robiłam... do środka daję marchewkę ugotowaną, ogóreczek kiszony, układam na półmisku i polewam oliwą.
myślałam o rolmopsach Grażynko , tylko zastanawiam się , jak je trochę " zakwasić '' . Może wcześniej wymoczyć śledzie w zalewie octowej / mój mąż woli śledzie na kwaśno / ...
2 grudnia 2012 15:33 | ID: 872123
Robię tzw. kopiec śledziowy z "pierzynką" - podobnie, jak Sanne tylko inne składniki - śledź, cebula, ogórek kiszony - pokrojone w kostkę i ułożone warstwami, wierzch przykrywam buraczkami, na które nakładam majonez... pychotka
Rolmopsiki śledziowe też robiłam... do środka daję marchewkę ugotowaną, ogóreczek kiszony, układam na półmisku i polewam oliwą.
myślałam o rolmopsach Grażynko , tylko zastanawiam się , jak je trochę " zakwasić '' . Może wcześniej wymoczyć śledzie w zalewie octowej / mój mąż woli śledzie na kwaśno / ...
Skropić sokiem z cytryny... i o jabłuszku zapomniałam - też do środka dodaję...
2 grudnia 2012 15:35 | ID: 872124
Robię tzw. kopiec śledziowy z "pierzynką" - podobnie, jak Sanne tylko inne składniki - śledź, cebula, ogórek kiszony - pokrojone w kostkę i ułożone warstwami, wierzch przykrywam buraczkami, na które nakładam majonez... pychotka
Rolmopsiki śledziowe też robiłam... do środka daję marchewkę ugotowaną, ogóreczek kiszony, układam na półmisku i polewam oliwą.
myślałam o rolmopsach Grażynko , tylko zastanawiam się , jak je trochę " zakwasić '' . Może wcześniej wymoczyć śledzie w zalewie octowej / mój mąż woli śledzie na kwaśno / ...
Skropić sokiem z cytryny... i o jabłuszku zapomniałam - też do środka dodaję...
dzięki za pomysł , na pewno zrobię ...
2 grudnia 2012 15:41 | ID: 872126
Robię tzw. kopiec śledziowy z "pierzynką" - podobnie, jak Sanne tylko inne składniki - śledź, cebula, ogórek kiszony - pokrojone w kostkę i ułożone warstwami, wierzch przykrywam buraczkami, na które nakładam majonez... pychotka
Rolmopsiki śledziowe też robiłam... do środka daję marchewkę ugotowaną, ogóreczek kiszony, układam na półmisku i polewam oliwą.
myślałam o rolmopsach Grażynko , tylko zastanawiam się , jak je trochę " zakwasić '' . Może wcześniej wymoczyć śledzie w zalewie octowej / mój mąż woli śledzie na kwaśno / ...
Skropić sokiem z cytryny... i o jabłuszku zapomniałam - też do środka dodaję...
dzięki za pomysł , na pewno zrobię ...
He he he - i ja również...
2 grudnia 2012 15:45 | ID: 872127
Alinko poszukaj w przepisach mojego na śledzia po sułtańsku.
2 grudnia 2012 15:47 | ID: 872129
Alinko poszukaj w przepisach mojego na śledzie po sułtańsku.
poszukam Wandziu , na pewno ...
2 grudnia 2012 17:22 | ID: 872146
Echhh.... zrobiłyście mi smaka na śledzia.
Trzeba będzie koniecznie zajrzeć do sklepu po zacz ;)
2 grudnia 2012 17:24 | ID: 872147
Robię tzw. kopiec śledziowy z "pierzynką" - podobnie, jak Sanne tylko inne składniki - śledź, cebula, ogórek kiszony - pokrojone w kostkę i ułożone warstwami, wierzch przykrywam buraczkami, na które nakładam majonez... pychotka
Rolmopsiki śledziowe też robiłam... do środka daję marchewkę ugotowaną, ogóreczek kiszony, układam na półmisku i polewam oliwą.
Tez robię sledzie pod pierzynką;) Smaczne są bardzo. Polecam:)
2 grudnia 2012 17:26 | ID: 872149
uwielbiam śledzie w majonezie i koncentracie :)))
2 grudnia 2012 17:29 | ID: 872153
uwielbiam śledzie w majonezie i koncentracie :)))
W majonezie tez lubię, ale są bardzo "ciężkie' na żołądek...
2 grudnia 2012 17:30 | ID: 872156
uwielbiam śledzie w majonezie i koncentracie :)))
W majonezie tez lubię, ale są bardzo "ciężkie' na żołądek...
wiem,wiem,ale jadam rzadko,wiec jak już to tylko takie. w oleju nie lubię.
2 grudnia 2012 17:59 | ID: 872181
mój mąż bardzo lubi śledzie na kwaśno , ja uwielbiam je pod każdą postacią ....
2 grudnia 2012 18:08 | ID: 872184
uwielbiam śledzie w majonezie i koncentracie :)))
W majonezie tez lubię, ale są bardzo "ciężkie' na żołądek...
wiem,wiem,ale jadam rzadko,wiec jak już to tylko takie. w oleju nie lubię.
U nas tak samo - rzadko się je robi to ze smakiem się już je, jak są...
2 grudnia 2012 19:10 | ID: 872220
Znalazłam w internecie - muszę takie zrobić na Wigilię bo kiedyś podobne jadłam i bardzo mi smakowały...
Składniki:
4 filety ze śledzi
2 cebule
słoiczek koncentratu pomidorowego 200g
puszka groszku konserwowego
czubata łyżka miodu
szczypta pieprzu
pół cytryny
odrobina oleju
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie, kilka razy zmieniając wodę. Pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny i popieprzyć. Cebulę obrać i pokroić w paski, zeszklić na oleju. Po wystudzeniu, połączyć ze śledziami. Następnie dodać groszek, koncentrat pomidorowy i miód. Wszystko wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Spróbuję również w innej wersji - zamiast groszku dodać ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę. Też powinno być smacznie...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.