-
21
usunięty użytkownik
2011-12-11 13:16:04
11 grudnia 2011 13:16 | ID: 701028
Tak tak, napewno ryba po grecku bedzie. Właśnie zamiast wedlin chcę kawał mięsiwa upiec:)
-
22
kgmilka
Zarejestrowany: 31-08-2009 17:35 .
Posty: 503
2011-12-11 14:10:17
11 grudnia 2011 14:10 | ID: 701053
Hm ja mam ciut mniej, ale za tyle mozna wycudować : Na pewno rybkę po grecku. Sałatkę warzywną, śledziki. Jajka faszerowane. Sałatka z tunczyka, zupa grzybowa. Ryba w galarecie. Na resztę dni trochę wędlinki, pieczony schab, bigos a reszta to co z Wigilii. Jak się uda to barszczyk z uszkami ;)
Ostatnio edytowany: 11-12-2011 14:11, przez: kgmilka
-
23
usunięty użytkownik
2011-12-11 14:42:49
11 grudnia 2011 14:42 | ID: 701058
kgmilka (2011-12-11 14:10:17)
Hm ja mam ciut mniej, ale za tyle mozna wycudować : Na pewno rybkę po grecku. Sałatkę warzywną, śledziki. Jajka faszerowane. Sałatka z tunczyka, zupa grzybowa. Ryba w galarecie. Na resztę dni trochę wędlinki, pieczony schab, bigos a reszta to co z Wigilii. Jak się uda to barszczyk z uszkami ;)
Jak pieczesz schab?
-
24
usunięty użytkownik
2011-12-11 17:06:01
11 grudnia 2011 17:06 | ID: 701149
może łazanki z makiem, tanio i mozna dużo zrobić
-
25
usunięty użytkownik
2011-12-11 20:26:07
11 grudnia 2011 20:26 | ID: 701270
emka1007 (2011-12-11 17:06:01)
może łazanki z makiem, tanio i mozna dużo zrobić
Został mi farsz z rogali świętomarcińskich (zamroziłam) i tylko dodam pszenicę lub makaron łazanki i mam danie:) No i oczywiście miodek też.
-
26
usunięty użytkownik
2011-12-11 20:35:06
11 grudnia 2011 20:35 | ID: 701286
witaminkaa (2011-12-11 20:26:07)
emka1007 (2011-12-11 17:06:01)
może łazanki z makiem, tanio i mozna dużo zrobić
Został mi farsz z rogali świętomarcińskich (zamroziłam) i tylko dodam pszenicę lub makaron łazanki i mam danie:) No i oczywiście miodek też.
dokładnie, u mnie w domu rodzinnym też kisiel się podaje w wigilię
-
27
usunięty użytkownik
2011-12-11 20:37:14
11 grudnia 2011 20:37 | ID: 701290
emka1007 (2011-12-11 20:35:06)
witaminkaa (2011-12-11 20:26:07)
emka1007 (2011-12-11 17:06:01)
może łazanki z makiem, tanio i mozna dużo zrobić
Został mi farsz z rogali świętomarcińskich (zamroziłam) i tylko dodam pszenicę lub makaron łazanki i mam danie:) No i oczywiście miodek też.
dokładnie, u mnie w domu rodzinnym też kisiel się podaje w wigilię
A ten kisiel jakiś specjalny smak ma?
-
28
usunięty użytkownik
2011-12-11 20:39:09
11 grudnia 2011 20:39 | ID: 701294
na drugi dzień można odgrzać to, co zostanie z wigilii, a na obiadek na przykład rosół ugotować i mięsko z kurki podpiec w piekarniku
-
29
kgmilka
Zarejestrowany: 31-08-2009 17:35 .
Posty: 503
2011-12-11 21:05:48
11 grudnia 2011 21:05 | ID: 701329
witaminkaa (2011-12-11 14:42:49)
kgmilka (2011-12-11 14:10:17)
Hm ja mam ciut mniej, ale za tyle mozna wycudować : Na pewno rybkę po grecku. Sałatkę warzywną, śledziki. Jajka faszerowane. Sałatka z tunczyka, zupa grzybowa. Ryba w galarecie. Na resztę dni trochę wędlinki, pieczony schab, bigos a reszta to co z Wigilii. Jak się uda to barszczyk z uszkami ;)
Jak pieczesz schab?
Schab pieczony. W całości, tak 2- 2,5 kg bo się kurczy. Ja kupuję bez kosci,, z koscią wychodzi lepsza galaretka. Myję, nakłuwam widelcem, dziurkuję :) Następnie trzymam go w zalewie przez dwie godziny. Co jakis czas przewracam. A zalewa to oliwa, papryka ostra, cytryna, pieprz czarny i ziolowy, majeranek. Po dwóch godzinach wsadzam do piekarnika i piekę. Co jakis czas podlewam, ta zalewa w ktorej sie piecze. W zasadzie wszystko na oko robię :) Jesli pieczesz z koscią to jak bedziesz juz przewracala w piekarniku i schab bedzioe lekko odchodzic od kosci to znaczy ze juz jest prawie badz gotowy.
Ostatnio edytowany: 11-12-2011 21:09, przez: kgmilka
-
30
usunięty użytkownik
2011-12-11 21:08:38
11 grudnia 2011 21:08 | ID: 701336
emka1007 (2011-12-11 20:39:09)
na drugi dzień można odgrzać to, co zostanie z wigilii, a na obiadek na przykład rosół ugotować i mięsko z kurki podpiec w piekarniku
Zgadzam się - rosół nie jest drogi.
-
31
usunięty użytkownik
2011-12-11 22:14:48
11 grudnia 2011 22:14 | ID: 701449
witaminkaa (2011-12-11 20:37:14)
emka1007 (2011-12-11 20:35:06)
witaminkaa (2011-12-11 20:26:07)
emka1007 (2011-12-11 17:06:01)
może łazanki z makiem, tanio i mozna dużo zrobić
Został mi farsz z rogali świętomarcińskich (zamroziłam) i tylko dodam pszenicę lub makaron łazanki i mam danie:) No i oczywiście miodek też.
dokładnie, u mnie w domu rodzinnym też kisiel się podaje w wigilię
A ten kisiel jakiś specjalny smak ma?
zazwyczaj wiśniowy był, ale nie jest to żadna trac\dycja, po prostu taki nam smakował:)
-
32
usunięty użytkownik
2011-12-12 09:54:26
12 grudnia 2011 09:54 | ID: 701699
Co do pieczonych mięs, teściowa ostrzega mnie że schab nie jest łatwy do upieczenia. Więc może szynkę albo karkówkę upiec?
-
33
usunięty użytkownik
2011-12-12 09:56:49
12 grudnia 2011 09:56 | ID: 701703
wróce tu proczytać - rady nie dam,
ale sama mam taką tylko kwotę do dyspozycji
- wiec moze i ja tej rady zasięgnę
-
34
usunięty użytkownik
2011-12-12 10:02:15
12 grudnia 2011 10:02 | ID: 701713
witaminkaa (2011-12-12 09:54:26)
Co do pieczonych mięs, teściowa ostrzega mnie że schab nie jest łatwy do upieczenia. Więc może szynkę albo karkówkę upiec?
Karkówka nie dość, że tańsza to jeszcze jest bardziej soczysta.
-
35
usunięty użytkownik
2011-12-12 10:05:18
12 grudnia 2011 10:05 | ID: 701721
Mama Tymka (2011-12-12 10:02:15)
witaminkaa (2011-12-12 09:54:26)
Co do pieczonych mięs, teściowa ostrzega mnie że schab nie jest łatwy do upieczenia. Więc może szynkę albo karkówkę upiec?
Karkówka nie dość, że tańsza to jeszcze jest bardziej soczysta.
Szynka jest smaczna ( i też tańsza od schabu), ale jak trafisz na, że tak powiem "dojrzałą" może piec się bardzo długo...
-
36
usunięty użytkownik
2011-12-12 10:24:18
12 grudnia 2011 10:24 | ID: 701741
violetka (2011-12-12 09:56:49)
wróce tu proczytać - rady nie dam,
ale sama mam taką tylko kwotę do dyspozycji
- wiec moze i ja tej rady zasięgnę
zapraszam, wspólnie coś poradzimy sobie:)
Mama Tymka (2011-12-12 10:02:15)
witaminkaa (2011-12-12 09:54:26)
Co do pieczonych mięs, teściowa ostrzega mnie że schab nie jest łatwy do upieczenia. Więc może szynkę albo karkówkę upiec?
Karkówka nie dość, że tańsza to jeszcze jest bardziej soczysta.
Czyli karkówka:)
-
37
jultym
Zarejestrowany: 25-11-2011 08:26 .
Posty: 68
2011-12-12 11:56:18
12 grudnia 2011 11:56 | ID: 701873
U nas też karkówka ma przewagę;) szynka faktycznie za słucha. Schab nadziewany śliwką.
-
38
usunięty użytkownik
2011-12-12 14:56:27
12 grudnia 2011 14:56 | ID: 702001
jultym (2011-12-12 11:56:18)
U nas też karkówka ma przewagę;) szynka faktycznie za słucha. Schab nadziewany śliwką.
Na karkóweczkę masz jakiś sprawdzony przepis?:)
-
39
usunięty użytkownik
2011-12-12 17:36:11
12 grudnia 2011 17:36 | ID: 702084
witaminkaa (2011-12-12 14:56:27)
jultym (2011-12-12 11:56:18)
U nas też karkówka ma przewagę;) szynka faktycznie za słucha. Schab nadziewany śliwką.
Na karkóweczkę masz jakiś sprawdzony przepis?:)
Ja zawsze piekę karkówkę w soli. 1kg karkówki-1 kg soli. A pod koniec pieczenia posmarować francuską musztardą. No i część karkówki podaję na ciepło, a co zostanie będzie pokrojone jak wędlinka na chlebek.
-
40
usunięty użytkownik
2011-12-12 17:41:59
12 grudnia 2011 17:41 | ID: 702097
karola_gab i (2011-12-12 17:36:11)
witaminkaa (2011-12-12 14:56:27)
jultym (2011-12-12 11:56:18)
U nas też karkówka ma przewagę;) szynka faktycznie za słucha. Schab nadziewany śliwką.
Na karkóweczkę masz jakiś sprawdzony przepis?:)
Ja zawsze piekę karkówkę w soli. 1kg karkówki-1 kg soli. A pod koniec pieczenia posmarować francuską musztardą. No i część karkówki podaję na ciepło, a co zostanie będzie pokrojone jak wędlinka na chlebek.
A nie będzie za słona? Piekłam już ta kurczaka:)