-
1
Isabelle
Zarejestrowany: 03-07-2009 19:42 .
Posty: 21159
2011-06-15 09:00:36
15 czerwca 2011 09:00 | ID: 561108
Mój przepis na kotlety mielone:
Kupuję 2 kg mięsa mielonego i idę do CIOCI !!!
Odbieram doprawione i smażę w domu:)
Ot i cała filozofia
Ostatnio edytowany: 15-06-2011 09:01, przez: Isabelle
-
2
usunięty użytkownik
2011-06-15 09:01:39
15 czerwca 2011 09:01 | ID: 561109
Jak kotlety mielone to dla mnie po pierwsze muszą być z surowego mięsa. Do środka daję jajko (lub dwie łyżki śmietany), bułkę tartą, trochę wody, majeranek (podstawa) i przyprawę uniwersalną. Moczonej bułki nie lubię i zazwyczaj nie mam czego moczyć. Biorę też pół garstki kolendry w ziarenkach i miażdżę w moździerzu. Koniecznie też dodaję 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Jak mam to przyprawę do mielonego.
Generalnie mięso wyrabiam tak samo jak na pulpety gotowane w bulionie. Tylko zamiast wrzucać na wodę to je wrzucam na patelnię... choć strasznie tego nie lubię.
Ostatnio edytowany: 15-06-2011 09:03, przez: Mama Tymka
-
3
Isabelle
Zarejestrowany: 03-07-2009 19:42 .
Posty: 21159
2011-06-15 09:03:04
15 czerwca 2011 09:03 | ID: 561111
A jak Ciocia nie ma czasu to dodaję: bułkę tartą, majeranek, jajeczka, sól, pieprz i czosnek i startą cebulkę:)
Ale wolę te od Cioci;)
-
4
usunięty użytkownik
2011-06-15 09:04:52
15 czerwca 2011 09:04 | ID: 561112
O cebulka!
No własnie, starta czy wystarczy posiekac?
O majeranku nie słyszalam!
-
5
Isabelle
Zarejestrowany: 03-07-2009 19:42 .
Posty: 21159
2011-06-15 09:05:54
15 czerwca 2011 09:05 | ID: 561114
JUICYfruit s (2011-06-15 09:04:52)
O cebulka!
No własnie, starta czy wystarczy posiekac?
O majeranku nie słyszalam!
Cebulka starta na drobnych oczkach:)
-
6
usunięty użytkownik
2011-06-15 09:06:22
15 czerwca 2011 09:06 | ID: 561115
JUICYfruit s (2011-06-15 09:04:52)
O cebulka!
No własnie, starta czy wystarczy posiekac?
O majeranku nie słyszalam!
Ja cebuli nie daję. Bo M. ma po takim dodatku zgagę :) A majeranek to podstawa. BARDZO DUŻO majeranku.
Ostatnio edytowany: 15-06-2011 09:07, przez: Mama Tymka
-
7
usunięty użytkownik
2011-06-15 09:16:30
15 czerwca 2011 09:16 | ID: 561130
Ja czasami dodaje tarty żółty ser, ale to nie są wtedy tradycyjne mielone tylko moje;)
-
8
usunięty użytkownik
2011-06-15 09:18:22
15 czerwca 2011 09:18 | ID: 561135
Mama Tymka (2011-06-15 09:06:22)
JUICYfruit s (2011-06-15 09:04:52)
O cebulka!
No własnie, starta czy wystarczy posiekac?
O majeranku nie słyszalam!
Ja cebuli nie daję. Bo M. ma po takim dodatku zgagę :) A majeranek to podstawa. BARDZO DUŻO majeranku.
Moj małzonek po nadmiarze tez:)
Kurde, no to dodam majeranku:)
annas82 (2011-06-15 09:16:30)
Ja czasami dodaje tarty żółty ser, ale to nie są wtedy tradycyjne mielone tylko moje;)
Tak tak, takie tez robiłam... i kukurydza!:)
-
9
usunięty użytkownik
2011-06-15 09:18:36
15 czerwca 2011 09:18 | ID: 561136
A i z pieczerkmi przesmażonymi (drobno pokrojonymi) też są pycha;)
-
10
Isabelle
Zarejestrowany: 03-07-2009 19:42 .
Posty: 21159
2011-06-15 09:23:42
15 czerwca 2011 09:23 | ID: 561148
annas82 (2011-06-15 09:18:36)
A i z pieczerkmi przesmażonymi (drobno pokrojonymi) też są pycha;)
Takie robi teściowa mojej siostry! Jak jadę do nich na imprezę to zawsze ich wyczekuję:) Pyszne są:)
Ostatnio edytowany: 15-06-2011 09:24, przez: Isabelle
-
11
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2011-06-15 09:23:46
15 czerwca 2011 09:23 | ID: 561150
Isabelle (2011-06-15 09:00:36)
Mój przepis na kotlety mielone:
Kupuję 2 kg mięsa mielonego i idę do CIOCI !!!
Odbieram doprawione i smażę w domu:)
Ot i cała filozofia
Hehehe - ale się IZA uśmiałam...
-
12
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2011-06-15 09:27:37
15 czerwca 2011 09:27 | ID: 561155
annas82 (2011-06-15 09:16:30)
Ja czasami dodaje tarty żółty ser, ale to nie są wtedy tradycyjne mielone tylko moje;)
Ja czasami ser dodaję w postaci małej kosteczki do środka kotlecika lub posiekane pieczareczki - to też są takie moje...
Córka moja dodaje jeszcze do mielonych zmieloną z mięsem marcheweczkę - nawet dobre są... Ona lubi eksperymentować i powiem szczerze, że w kuchni robi "cuda"...
-
13
dziecinka
Zarejestrowany: 07-05-2008 11:21 .
Posty: 26147
2011-06-15 09:30:27
15 czerwca 2011 09:30 | ID: 561160
Mięso rozrabiam z vegetą, jajkiem, bułką lub chlebem, cebulą ( najlepsza starta). Potem obtaczam w bułce tartej i n a patelnię. Przy formowaniu kotleta do środka można dodać pieczarek przysmażonych ( albo duszonych) - mama tak obi i wtedy kotlety są smaczniejsze.
Osobiście lubię dokładać dużo, dużo moczonego pieczywa. Bo za mięsem mielonym nie przepadam, a bułka czychleb skutecznie ten smak usuwa ( jednak kiedy zważam na protesty, to pieczywa jest mało).
-
14
Sylwiaws
Zarejestrowany: 15-12-2009 23:07 .
Posty: 4215
2011-06-15 09:39:40
15 czerwca 2011 09:39 | ID: 561184
Ja dodaje do miesa troszke mąki ziemniaczanej, w tedy mi się pod czas smażenia nierozchodzą. Daje za to mało bułki. Lubiedodać troche startego sera i dużo duzo przypraw.
-
15
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2011-06-15 10:04:46
15 czerwca 2011 10:04 | ID: 561238
ja dodaję cebulkę drobno posiekaną i lekko przesmażoną na oleju . Mój mąż uwielbia kotlety mielone ...
-
16
Kasiella
Zarejestrowany: 17-01-2010 19:30 .
Posty: 3823
2011-06-15 10:08:50
15 czerwca 2011 10:08 | ID: 561248
Ja do kotletów mielonych dodaję cebulkę,przyprawy(doprawka,pieprz),jajko (jedno i nie więcej)no i oczywiscie bułka tarta.Jak dla mnie Kotlety mielone bez cebulki to nie kotleciki;)
-
17
madalenadelamur
Zarejestrowany: 22-02-2010 11:02 .
Posty: 3921
2011-06-15 10:09:37
15 czerwca 2011 10:09 | ID: 561251
Ja robię tak":
pieprz,sól i starta cebula.Mniammmm
-
18
usunięty użytkownik
2011-06-15 10:10:16
15 czerwca 2011 10:10 | ID: 561253
Alina63 (2011-06-15 10:04:46)
ja dodaję cebulkę drobno posiekaną i lekko przesmażoną na oleju . Mój mąż uwielbia kotlety mielone ...
Ja robię podobnie i rzeczywiście, jest duża różnica w smaku w porównaniu z dodatkiem surowej cebuli. Ja nie dodaję żadnych przypraw uniwersalnych. W celu uzyskania odpowiedniego smaku posługuję się solą kamienną, pieprzem czarnym świeżo zmielonym i majerankiem.
-
19
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2011-06-15 10:11:02
15 czerwca 2011 10:11 | ID: 561256
A o wodzie nikt nie wspomniał - ja zawsze dodaje trochę wody przegotowanej - a WY ???
-
20
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2011-06-15 10:14:30
15 czerwca 2011 10:14 | ID: 561266
oliwka (2011-06-15 10:11:02)
A o wodzie nikt nie wspomniał - ja zawsze dodaje trochę wody przegotowanej - a WY ???
nigdy jak dotąd nie dodawałam wody , ale słyszałam , ze dodaje ona pulchności kotletom , muszę spróbować ...