Tak robię dla dzieci rózne ciasta a między innymi marchewkowe, bardzo lubią i serniczka tez:)
Mój sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe jest taki:
4 grube marchewki średniej wielkości
4 jajka
2 szkl. mąki
1,5-2 szkl. cukru ( w zależności od upodobań)
3/4 szklanki oleju
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżki proszku do pieczenia
Marchewkę zcieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy kolejno mąkę, cukier, jajka, olej, sodę, proszek i cynamon. Wszytko mieszamy ( ja robię to ręcznie, ale można też mikserem). Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Spód tortownicy 28 cm ( najlepiej) wykładamy papierem do pieczenia, boki delikatnie smarujemy masłem. Przelewamy masę i pieczemy ok 45-50 min.
Przepis jest na prawdę niezawodny, zawsze wychodzi i smakuje każdemu:):)