Zupa wiosenna na lekkim drobiowym bulionie jest pyszna. Gotuję ją na kilka sposobów, po prostu z takich warzyw na jakie akurat mam ochotę ……albo jakie mam pod ręką. W sezonie warto gotować zupy warzywne - taka zupa jest lekka i ma naprawdę znakomity smak i wspaniały, aromatyczny zapach. Moje dziecko bardzo lubią tą zupę z wkrojonym mięsem kurczaka, wtedy nie dość, że pyszna i zdrowa to jest jeszcze bardzo pożywna.
SKŁADNIKI:
- 1 pałka kurczaka
- 2 udka kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 2 -3 ziela angielskie
- 5 – 6 ziarenek pieprzu
- świeża natka pietruszki
- ½ kalarepy
- 1/3 brokuła
- 1/3 kalafiora
- 100 g fasolki szparowej
- kawałek pora
- 1 łyżka masła
- ząbek czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE:
1. Do garnka z zimną wodą wkładam kurczaka, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i świeżą natkę pietruszki, gotuję na małym ogniu.
2. W międzyczasie marchewkę kroję w kostkę, dodaję ją do mięsa.
3. Tak samo kroję pietruszkę, wrzucam ją do garnka. Dodaję także kawałek selera i czosnek.
4. W kostkę kroję też kalarepę, następnie z wywaru wyjmuję natkę pietruszki i dodaję kalarepę.
5. Kolej na pozostałe warzywa: różyczki kalafiora, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową i różyczki brokuła.
6. Fajny smak nada zupie por, dodaję go kiedy warzywa są już miękkie. Najpierw kroję go na talarki i przesmażam na maśle. Po kilku minutach na patelnie wlewam łyżkę zupy, mieszam, a kiedy się zagotuje, całość wlewam do garnka.
7. Zupę wiosenną doprawiam solą i gotuję jeszcze kilka minut. Przed podaniem można zabielić ją dobrą śmietaną.
czas przygotowania: ok. 40 -50 minut