Zupa z młodej kapusty z rabarbarem
Składniki: 1 l bulionu warzywnego, łodyga rabarbaru, pół główki młodej kapusty, 2 młode marchewki, kilka młodych ziemniaczków, 2 cebulki dymki, łyżka masła, kminek, sól, pieprz, cukier, koperek.
Na masełku podduszamy marchewki starte na tarce z cebulką dymką. Dodajemy pokrojoną drobno kapustę, zalewamy 1 l bulionu przygotowanego na filtrowanej wodzie, wrzucamy pokrojony drobno rabarbar, a po chwili także ziemniaki wraz z przyprawmi. Całość posypujemy drobno posiekanym koprem ogrodowym.
Barszczyk z rzeżuchy
Składniki: 5 cebulek dymek, seler naciowy, 6 łyżek rzeżuchy, czosnek, szczypiorek, 1 l bulionu warzywnego, olej do smażenia, sól, pieprz, majeranek.
Wszystką zieleninę myjemy i siekamy, smażymy na oleju, dodajemy czosnek wedle uznania przeciśnięty przez praskę. Wszystko wsypujemy do bulionu, który przyrządzamy na filtrowanej wodzie, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Gotujemy ok. 15 minut. Można zagęścić mąką. U mnie podaje się ten barszczyk jako "popitkę" w szklance. Oczywiście rzeżuszka i szczypiorek jest z własnej parapetowej hodowli.
Sałatka wiosenna
Składniki: sałata zielona masłowa lub mix sałat, 4 jaja na twardo, rzodkiewki, ogórek zielony, szczypiorek, czosnek, pomidor, serek wiejski - 3łyżki, majonez - 2 łyżki, sól, pieprz.
Wszystkie składniki myjemy we filtrowanej wodzie, drobno kroimy, mieszamy, dodajemy majonez zmieszany z ząbkiem czosnku i serkiem wiejskim oraz solą i pieprzem.
Chłodnik z nowalijek
Składniki: kiełki rzodkiewki, duży ogórek zielony, pęczek rzodkiewek, szczypiorek, koperek ogrodowy, 400 g kefiru, sól, pieprz.
Warzywa myjemy we filtrowanej wodzie, kroimy w kostkę, zalewamy kefirem z przyprawami. Całość należy wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
S M A C Z N E G O