Ja robię cukinię nadziewaną mięsem mielonym
wyjąć z cukini miąższ łyżką -nieobierając jej a jedynie umyć i odkroić z obu stron tak by łyżka swobodnie mogła działać :)
mięso mielone przygotować jak na gołąbki
z ryżem i wg własnego przepisu ja ponadto dodaję jeszcze kaszę jęczmienną bo mięso ryż i kasza tworzą bardziej zbitą masę
nadziej cukinię
włożyć ją w naczynie żaroosporne ,dodać około 2 szklanek wywaru ,przykryć i do piekarnika.wg.uznania trzymaj to w piekarniku
tak nadzianą cukinię można pokroić w plastry i też zapiec w prodiżu
jeśli brak naczynia żarodpornego wystarczy dusić to w brytfance
folia aluminiowa też okej
ponadto robię lecze z cukini,"schabiki " , placki ziemniaczano cukiniowe -wszystko starte na dużych oczkach i cukinię lekko odciskam
wiem ,ze ludzie nawet robią bigos z cukini ale jak nie mam pojecia ???
Dunia (2015-08-06 16:44:37)
Tak na początek. Właśnie wyjęłam z piekarnika i spróbowałam. To jest nowa potrawa w moim domu i zagości często.
Jest pyyyyszna!!!!!
mmm.............. ale mi ślinka cieknie :)