Stokrotka (2015-08-31 14:53:11)
Dunia (2015-08-29 19:44:43)
Stokrotka (2015-08-29 19:37:59)
Odp. na: #40
A czy przepis gdzieś jest? Może i ja bym zrobiła..
Agatko, wrzucę jutro wieczorem, bo już mi się nic dzisiaj nie chce.
Duniu- przypominam się
A więc podaję przepis na sos "prawie włoski.
Dwie duże cukinie obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Posolić dwiema łyżkami soli i odstawić na kilka godzin.
1 szklankę cukru zagotować z 1/2 szklanką octu jabłkowego. Dodać przed gotowaniem łyżeczkę pieprzu ziarnistego, łyżeczkę ziela, dwie łyżeczki gorczycy i kilka liści laurowych. Gdy się zagotuje. odstwić na kilka godzin.
Do cukinii dodać 1/2 główkę dużego czosnku obranego i pokrojonego, i trzy duże łyżki posiekanek świeżej bazylii. Wymieszać z cukinią i zaprawą przecedzoną przez sitko , gotować około 1 godziny aż cukinia zacznie się rozpadać. Dodać 2 słoiczki koncentratu pomidorowego. Proponuję Pudliszki bo mają ładniejszy kolor. Zagotować wszystko i wyłączyć.
Zmiksować, nałóżyć do słóiczków i zapasteryzować 10 minut od zagotowania.