-
221
Mameks60
Zarejestrowany: 07-09-2013 14:26 .
Posty: 4899
2015-09-22 14:58:26
22 września 2015 14:58 | ID: 1248854
Sonia (2015-09-22 12:36:22)
myteczka (2015-09-16 15:26:27)
Ja mam ten problem, że mieszczuchem bez działki jestem, ale marzą mi się przetwory domowej roboty, bo w tych kupnych to cukru tyle, że strach to jeść! :) Gdzie kupujecie swoje owoce i warzywka? Uprawiecie wszystko same, czy macie jakieś sprawdzone miejsca, gdzie można kupić?
Warzywka mam swoje, owoce kupuję. Zazwyczaj w naszym sklepie, bądź w markecie.
Warzywa mam swoje, sieję ile potrzebuję ale z owocami mam problem, bo to zalezy od urodzaju - czasami są braki albo nadwyżki i nie wiadomo co z tym robić. W tym roku mamy tonę jabłek i gruszek i slizgawkę pod drzewem ze śliwek.Wiśni przetworzyłam 50 kg a porzeczki i agrest zostały na krzakach.
-
222
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2015-09-22 15:01:41
22 września 2015 15:01 | ID: 1248856
Buraczki jeszcze zostały by na zimę zawekować...
-
223
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2015-09-22 18:48:47
22 września 2015 18:48 | ID: 1248922
Ogórki z chili jeszcze robię..
-
224
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2015-09-24 15:54:15
24 września 2015 15:54 | ID: 1249432
Zrobiłam 6 litrowych słoików grzybów w zalewie octowej.
-
225
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2015-09-24 16:23:57
24 września 2015 16:23 | ID: 1249434
Zebrałam 3 kilo pigwy. Będę robić na zimę w słoiki. O niebo lepsza niż cytryna. Moja pigwa jest naturalna i bez konserwantów. Tak prawdę mówiąc to jest pigwowiec.
Ostatnio edytowany: 24-09-2015 16:46, przez: Dunia
-
226
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2015-09-24 18:53:33
24 września 2015 18:53 | ID: 1249459
Duniu jeszcze przepis zdradź ?
Kiedyś pigwę robiłam ale już nie pamiętam..
-
227
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2015-09-24 19:55:29
24 września 2015 19:55 | ID: 1249469
Stokrotka (2015-09-24 18:53:33)
Duniu jeszcze przepis zdradź ? Kiedyś pigwę robiłam ale już nie pamiętam..
Jutro wrzucę.
-
228
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2015-09-24 20:57:21
24 września 2015 20:57 | ID: 1249486
Duniu, spore te owoce;) Moja Mama ma pigwę, sporo jest owoców, ale są mniejsze...
-
229
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2015-09-26 18:51:31
26 września 2015 18:51 | ID: 1249845
Dziś robiłam jeszcze ogórki i buraczki w słoiki,...
-
230
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2015-09-26 19:02:34
26 września 2015 19:02 | ID: 1249850
Pigwa poczeka. Dzisiaj dostałam wiaderko i koszyk jabłek. Jutro przerabiam na mus.
-
231
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2015-09-26 19:03:07
26 września 2015 19:03 | ID: 1249851
Dunia (2015-09-26 19:02:34)
Pigwa poczeka. Dzisiaj dostałam wiaderko i koszyk jabłek. Jutro przerabiam na mus.
I moje jabłka czekają... Ale to jutro...
-
232
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2015-09-28 11:24:03
28 września 2015 11:24 | ID: 1250261
-
233
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2015-09-28 19:51:25
28 września 2015 19:51 | ID: 1250389
W końcu zrobiłam tę pigwę.
Agatko, dla Ciebie podaję jak to robiłam.
Pigwę umyłam i pokroiłam na ćwiartki, wyrzuciłam pestki i komory a potem ćwiartki przekroiłam na pół a na koniec na plasterki. Na 3 kg pigwy dodała, 1,5 kg cukru. Dokładnie wymieszałam , odstawiłam aż puści sok i przełożyłam do słoiczków. Pasteryzowałam 10 minut.
-
234
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2015-09-28 20:03:52
28 września 2015 20:03 | ID: 1250405
Dunia (2015-09-28 19:51:25)
W końcu zrobiłam tę pigwę.
Agatko, dla Ciebie podaję jak to robiłam.
Pigwę umyłam i pokroiłam na ćwiartki, wyrzuciłam pestki i komory a potem ćwiartki przekroiłam na pół a na koniec na plasterki. Na 3 kg pigwy dodała, 1,5 kg cukru. Dokładnie wymieszałam , odstawiłam aż puści sok i przełożyłam do słoiczków. Pasteryzowałam 10 minut.
Do herbaty jak znalazł, lepsze od cytryny.. Może i ja zrobię..Tylko u Mamy mniejsze te owoce...
-
235
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2015-10-04 22:10:05
4 października 2015 22:10 | ID: 1251510
Wczoraj zrobiliśmy powidła z jabłek, które nam spadły - wyszło 7 słoików i 2 kolejne słoiczki malinek zostały zapasteryzowane...
-
236
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2015-10-16 20:38:09
16 października 2015 20:38 | ID: 1254300
Mama dziś mi dała dwa słoiki soku z pigwy, to bomba witaminowa..
-
237
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2015-10-17 08:44:49
17 października 2015 08:44 | ID: 1254306
Dunia (2015-09-28 19:51:25)
W końcu zrobiłam tę pigwę.
Agatko, dla Ciebie podaję jak to robiłam.
Pigwę umyłam i pokroiłam na ćwiartki, wyrzuciłam pestki i komory a potem ćwiartki przekroiłam na pół a na koniec na plasterki. Na 3 kg pigwy dodała, 1,5 kg cukru. Dokładnie wymieszałam , odstawiłam aż puści sok i przełożyłam do słoiczków. Pasteryzowałam 10 minut.
Dziękuję Ci bardzo Duniu! Schowam sobie ten przepis!
Na pewno zdrowsze od cytryny!
-
238
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2015-10-17 08:47:43
17 października 2015 08:47 | ID: 1254307
Zrobiłam galaretkę z winogron. Pyszna!
-
239
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2015-10-17 08:48:20
17 października 2015 08:48 | ID: 1254308
Jeszcze tylko dynia czeka na przeróbke..
-
240
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2015-10-17 21:48:33
17 października 2015 21:48 | ID: 1254377
Ponownie kilka słoików dżemu z jabłek zrobiliśmy...