Czy w tym roku zaczęliście już robić przetwory w słoiki?
My już mamy szczaw w słoiczkach i kompot z czerwonej pożeczki. Jeszcze trochę i wiśnie i agrest będzie można zrywać.
25 października 2012 23:08 | ID: 851976
Korzystacie już z zimowych zapasów?
Ja się połakomiłam dzisiaj na ogórki i musze powiedzieć że udały się w tym roku wyjatkowo
Ogórki narazie otworzyłam jeden słoik (w musztardzie i miodzie) i wszystkim smakowały.
Za to papryki to na zimę na bank zabraknie bo mamy ostatnio faze na nią....Pierwszy raz w życiu robiłam a wyszła przepyszna-nawet ja ją jem.Co jej nie lubiłam.A i grzybki w occie też już próbowaliśmy.Najbardziej się obawiam jak wyszedł mi przecier ogórkowy do zupy-może po Wszystkich Świętych spróbuję:)
26 października 2012 08:38 | ID: 852027
U mnie kiszone idą jak woda. Papryka też u mnie ładnie schodzi, może jeszcze dorobię?!
26 października 2012 08:43 | ID: 852033
a ja w tym roku zrobiłam ogóreczki kiszone, fasolkę na ostro, marcheweczkę w kostki na pół słodko do obiadku i soczki z porzeczek czarnych i czerwonych,
na zimę mniam mniam
A jak się robi marchewkę na pół słodko do obiadu? Cętnie bym wykorzystała twój przepis!
26 października 2012 11:39 | ID: 852153
My w tym roku odkryliśmy smak sałatki z zielonych pomidorów - do tej pory się marnowały, a teraz zajadamy ze słoików z marchewką, cebulą, octem - pycha!
26 października 2012 11:45 | ID: 852154
Ogóreczków zjedliśmy już ze 3 słoje kiszonych , ale ich mamy w dostatku:) Paprykę na razie 1 słoik- przepyszna! Mało mamy buraczków:(, są bardzo smaczne
26 października 2012 13:47 | ID: 852220
My już otworzysliśmy kilka słoików ogórków kiszonych, papryki i buraczków, ale mamy ich jeszcze pod dostatkiem. A teraz jeszcze sok, wiórki i kompot z jabłek robimy.
5 grudnia 2013 11:21 | ID: 1051431
Szanowni Państwo,
ze względu na korzyści zdrowotne warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem codziennej diety. Najlepiej jeść je świeże i surowe, jednak z uwagi na nietrwałość i sezonowość wielu z nich musimy je przetworzyć. Najpopularniejsze jest wekowanie, mrożenie, suszenie i kwaszenie. Tak samo jak różne są sposoby konserwacji, tak samo wiele jest metod ich oznaczania i ozdabiania. Ale o ile w sklepach nie brakuje różnego rodzaju opakowań na domowe wyroby, o tyle trudniej znaleźć jest rozwiązania pozwalające je ze smakiem udekorować. W Stanach Zjednoczonych w promocję takich rozwiązań zaangażowała się Martha Stewart – pierwowzór polskiej Perfekcyjnej Pani Domu. W swoich pracach wykorzystuje ona etykiety samoprzylepne i zawieszki wykonane z rozmaitych materiałów i przeznaczone do aplikacji na różnych powierzchniach. W Internecie, na stronie producenta – [wymoderowano] – dostępna jest bezpłatna aplikacja umożliwiająca fantazyjne i szybkie zaprojektowanie indywidualnych wzorów takich etykiet. Starania Marthy Stewart mają na celu nie tylko poprawienie estetyki kuchni czy spiżarni, ale też ich odpowiednią organizację.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.