Może ma ktoś przepis na taki chlebek? Zamarzył mi się taki... Tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Podobno jest lepszy taki pieczony na zakwasie. Upiekłam raz taki na drożdżach ale wyszedł jak pszenna bułeczka/. Bo mąka też chyba musi być żytnia?!
21 kwietnia 2012 09:45 | ID: 775693
Może ma ktoś przepis na taki chlebek? Zamarzył mi się taki... Tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Podobno jest lepszy taki pieczony na zakwasie. Upiekłam raz taki na drożdżach ale wyszedł jak pszenna bułeczka/. Bo mąka też chyba musi być żytnia?!
21 listopada 2017 16:47 | ID: 1405987
No to u mnie się kręci.. dawno nie robiłam.. Dopiero rośnie a już mam na niego ogromną ochotę
21 listopada 2017 17:57 | ID: 1406001
Dzisiaj upiekłam kolejny chlebek na zakwasie, wyszly 2 blaszki więc chleba będzie na tydzień albo króliki pomogą go zjeść
21 listopada 2017 18:31 | ID: 1406002
Dzisiaj upiekłam kolejny chlebek na zakwasie, wyszly 2 blaszki więc chleba będzie na tydzień albo króliki pomogą go zjeść
U mnie trzy blaszki są w piekarniku.. Ja zamrażam wtedy dłużej poleży a czasem nie musi.. znika szybko
21 listopada 2017 19:07 | ID: 1406008
Dzisiaj upiekłam kolejny chlebek na zakwasie, wyszly 2 blaszki więc chleba będzie na tydzień albo króliki pomogą go zjeść
U mnie trzy blaszki są w piekarniku.. Ja zamrażam wtedy dłużej poleży a czasem nie musi.. znika szybko
Dzięki za podowiedz o zamrażaniu , jest nas dwoje starych ludzi więc mało zjadamy chlebna.
21 listopada 2017 20:07 | ID: 1406021
Dzisiaj upiekłam kolejny chlebek na zakwasie, wyszly 2 blaszki więc chleba będzie na tydzień albo króliki pomogą go zjeść
U mnie trzy blaszki są w piekarniku.. Ja zamrażam wtedy dłużej poleży a czasem nie musi.. znika szybko
Dzięki za podowiedz o zamrażaniu , jest nas dwoje starych ludzi więc mało zjadamy chlebna.
Prosze bardzo! U mnie się to sprawdza
29 stycznia 2018 09:45 | ID: 1411862
Dawno nie robiłam i znowu miała bym ochoty na taki domowy chlebek. Tylko chciałabym jakiś inny smak. Jakie zioła można dać do chleba?
30 stycznia 2018 17:15 | ID: 1411950
Ja piekę chleb, ale na drożdżach. Mimo że wiem, jak przygotowuje się zakwas, to jakoś nie mam odwagi spróbować. Boję się, że mi nie wyjdzie albo że się zepsuje. A co dodajesz zazwyczaj do swojego chlebka? Może spróbujesz dodać trochę pestek dyni, nasion chia albo suszonych śliwek? Ja zazwyczaj wrzucam wszystko co mam pod ręką i wychodzi bardzo dobry :)
30 stycznia 2018 17:19 | ID: 1411955
Ja piekę chleb, ale na drożdżach. Mimo że wiem, jak przygotowuje się zakwas, to jakoś nie mam odwagi spróbować. Boję się, że mi nie wyjdzie albo że się zepsuje. A co dodajesz zazwyczaj do swojego chlebka? Może spróbujesz dodać trochę pestek dyni, nasion chia albo suszonych śliwek? Ja zazwyczaj wrzucam wszystko co mam pod ręką i wychodzi bardzo dobry :)
Hej! I ja tak robię.. wrzucam co mam pod ręką. Często oprócz nasion dodaje otręby. Ale słyczałam o ziołach do chlebka.. smak może być całkiem ciekawy..
Co do zakwasu to się wcale nie bój. Zawsze można dla pewności dodać odrobine drożdży.
30 stycznia 2018 23:18 | ID: 1411987
bardzo lubię ten prze;pis na chleb gryczany
składniki
• 500 g kaszy gryczanej niepalonej
• 3 łyżeczki soli himalajskiej
• 700 ml wody + więcej do uzupełnienia
wykonanie
Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą (700 ml). Odstaw na noc (minimum 8 godzin). Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się delikatnie lepkie, a na wierzchu może utworzyć się pianka.
Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną ‚warstwą’ wody. Odstaw na cały dzień.
Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar. Klejącą kaszę zmiksuj w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Umieść w (zimnym) piekarniku lub owiń ściereczką i pozostaw w zacisznym miejscu na całą noc. Przez ten ciasto wypełni całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony „brzuszek”.
Chleb umieść w piekarniku (lub nie wyjmuj go jeżeli spędził w nim noc) i nagrzej do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się lekko pęknięta, chrupiąca skórka.
Wyjmij foremkę, odklej papier i wystudź na kuchennej kratce. Krój ostrym nożem.
31 stycznia 2018 18:56 | ID: 1412042
bardzo lubię ten prze;pis na chleb gryczany
składniki
• 500 g kaszy gryczanej niepalonej
• 3 łyżeczki soli himalajskiej
• 700 ml wody + więcej do uzupełnienia
wykonanie
Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą (700 ml). Odstaw na noc (minimum 8 godzin). Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się delikatnie lepkie, a na wierzchu może utworzyć się pianka.
Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną ‚warstwą’ wody. Odstaw na cały dzień.
Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar. Klejącą kaszę zmiksuj w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Umieść w (zimnym) piekarniku lub owiń ściereczką i pozostaw w zacisznym miejscu na całą noc. Przez ten ciasto wypełni całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony „brzuszek”.
Chleb umieść w piekarniku (lub nie wyjmuj go jeżeli spędził w nim noc) i nagrzej do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się lekko pęknięta, chrupiąca skórka.
Wyjmij foremkę, odklej papier i wystudź na kuchennej kratce. Krój ostrym nożem.
Bardzo ciekawie ale na czym rośnie ten chlebek bo ani drożdży ani zakwasu w przepisie nie widzę? Bo raczej kasza sama z siebie nie urośnie..
25 marca 2020 21:09 | ID: 1460360
Czasy takie że gdzie nie otworzę stronkę internetową to są porady jak się piecze domowy chleb. Trafiłam na bardzo ciekawy ,,mieszany łyżka,, albo na świeże domowe bułeczki. Tyle fajnych rzeczy można w domu upiec i to w prosty sposób.
25 marca 2020 21:38 | ID: 1460365
a moze jakis fajny przepis na chleb z chia ?
26 marca 2020 07:56 | ID: 1460376
a moze jakis fajny przepis na chleb z chia ?
Przepis może być normalny tylko dodać dodatki jakie się lubi. Ja lubię za słonecznikiem, dynia..zależy co mam pod ręką
26 marca 2020 12:17 | ID: 1460398
Właśnie zagniotlam ciasto i rośnie.... U mnie z sezamem, bo akurat mam..
26 marca 2020 12:23 | ID: 1460400
O, też robimy z rodziną. Jak najprostszy i koniecznie z dużą ilością ziaren :)
26 marca 2020 13:05 | ID: 1460413
O, też robimy z rodziną. Jak najprostszy i koniecznie z dużą ilością ziaren :)
Ja też jak najprostszy :) zobaczymy jak ten wyjdzie, no robiłam z nowego przepisu. A do tego mam dwie lewe ręce w pieczeniu ciast drożdżowych i chlebka..
26 marca 2020 13:39 | ID: 1460415
czytam o tym chlebie i....już mi pachnie :D
Pokażcie te swoje cuda! Ja sie jeszcze nie odważyłam piec chcleba nigdy, ale moze to dobry czas by spróbować ;)
26 marca 2020 14:45 | ID: 1460424
czytam o tym chlebie i....już mi pachnie :D
Pokażcie te swoje cuda! Ja sie jeszcze nie odważyłam piec chcleba nigdy, ale moze to dobry czas by spróbować ;)
Jeśli mi się uda, wrzucę zdjęcie :) jak sytuacja się unormuje, zapraszam do mnie na chlebek.
26 marca 2020 14:54 | ID: 1460428
czytam o tym chlebie i....już mi pachnie :D
Pokażcie te swoje cuda! Ja sie jeszcze nie odważyłam piec chcleba nigdy, ale moze to dobry czas by spróbować ;)
Jeśli mi się uda, wrzucę zdjęcie :) jak sytuacja się unormuje, zapraszam do mnie na chlebek.
UUUU, to musisz dużo upiec, bo jak się zjedziemy to może zabraknąć dla wszystkich Zrób smalczyk i ogórki kiszone , ja będę
26 marca 2020 15:07 | ID: 1460437
U nas starszy syn dobre chlebki piecze i czasami nas nim uracza jak do nas przyjeżdża, w sklepie takiego się nie kupi...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.