-
1
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2009-11-05 21:29:10
5 listopada 2009 21:29 | ID: 74376
Nie lubię ale czasami muszę, jak kupujemy świniaczka...... zazwyczaj duszoną we własnym sosie z cebulką...
-
2
kaskur
Zarejestrowany: 26-01-2009 09:54 .
Posty: 6450
2009-11-05 21:43:10
5 listopada 2009 21:43 | ID: 74388
duszona z cbulką obowiążkowo w brytwance
-
3
usunięty użytkownik
2009-11-05 21:45:56
5 listopada 2009 21:45 | ID: 74392
Zawsze drobiowa i zawsze z cebulką. U mnie wątróbkę mąż przyrządza. Może dlatego tak rzadko ją jemy...
-
4
Bulinka
Zarejestrowany: 18-02-2009 22:24 .
Posty: 2779
2009-11-05 21:46:05
5 listopada 2009 21:46 | ID: 74393
Obtaczacie przed smażeniem w mące? Mi tak doradzili to się przypala
-
5
usunięty użytkownik
2009-11-05 21:56:05
5 listopada 2009 21:56 | ID: 74402
Bulinka ja wątróbkę myję, kroję, osuszam, po czym obtaczam w mące i rzucam na rozgrzany tłuszcz. Jak już się ładnie zrumieni dorzucam do tego cebulke pokrojoną w talarki i po chwili smażenia duszę z odrobiną wina. Kiedy wątróbka jest już miękka - doprawiam do smaku.
To ważne, ponieważ wcześniejsze doprawienie (zwłaszcza solenie) sprawia, że wątróbka jest twarda i smakuje jak podeszwa
-
6
usunięty użytkownik
2009-11-05 22:22:19
5 listopada 2009 22:22 | ID: 74419
ja co prawda nie obtaczam ale wcześniej sparzam ją kilka sekund i wrzucam do cebulki a za chwilę dodaję jabłko pokrojone w ósemki. Ono się potem inteligentnie wkomponuje w ogół a wątróbka ma fajny smaczek...Przyprawiam na koniec duszenia.
-
7
Bulinka
Zarejestrowany: 18-02-2009 22:24 .
Posty: 2779
2009-11-05 22:28:09
5 listopada 2009 22:28 | ID: 74420
Z jabłkiem robiłam,bardzo smaczna
-
8
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2009-11-06 07:48:48
6 listopada 2009 07:48 | ID: 74483
Watróbki nie jadam ale czasami smażę mężowi z cebulką.
-
9
usunięty użytkownik
2009-11-06 08:10:44
6 listopada 2009 08:10 | ID: 74487
nie jadamy... mam traumę z dzieciństwa. na samą nazwę mam uczulenie :)
-
10
usunięty użytkownik
2009-11-06 08:33:58
6 listopada 2009 08:33 | ID: 74511
wątróbka to przeważnie z cebulką ja tam bardzo lubię ale drobiową można dodać jabłko też jest dobra! ja zawsze w mące obtaczam i mi się nie przypala :) no i solić jak pisze Gosia dopiero na końcu bo inaczej gumowa wychodzi!
-
11
usunięty użytkownik
2009-11-06 15:56:57
6 listopada 2009 15:56 | ID: 74733
Bardzo lubię wątróbkę. Robię z niej pasztety, nadzienie do kurczaka, papryki, albo z jabłkiem, albo z cebulą. W dzieciństwie Mama robiła w sosie.
-
12
usunięty użytkownik
2009-11-06 16:08:28
6 listopada 2009 16:08 | ID: 74739
Moja żona nie lubiła wątróbki. Ale polubiła, bo ja lubię. Czyż to nie wspaniały dowód miłości? :)
Dużo do powiedzenia na temat wątróbki miałby Hannibal Lecter :)
-
13
monaaa71
Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46 .
Posty: 28735
2009-11-06 16:34:02
6 listopada 2009 16:34 | ID: 74744
i u nas wątróbka smażona z cebulką.obtaczam w mące przed smażeniem,ale najpierw wrzucam do miski z mlekiem na godzinkę,żeby zmiękła.nie solę przed.
-
14
usunięty użytkownik
2009-11-18 16:44:01
18 listopada 2009 16:44 | ID: 79882
to ja podam swój przepis "wlasny" na wątróbkę drobiową.
a mianowicie oczywiście po umyciu i wykrojeniu "pasków tluszczu" lekko zarumieniam na patelni potem wrzucam do duszenia w wywarze rosołowym aby przeszedł przyprawami :) po około 30 min duszenia, wrzucam spowrotem na patelnię dzie leciutko delikatnie podsmażam pieczareczki gdy wędruję tam wątróbka po ok 2 min wlewam śmietanę 18 % lub jogurt naturalny. Na koniec w zależności od konstynstencji sosu dodaję albo mąki albo wody. poyem szybciutko na ziemniaczki + buraczki, lub kapustka kiszona i pycha.
-
15
jkm
Zarejestrowany: 02-04-2008 09:40 .
Posty: 4222
2009-11-18 17:00:15
18 listopada 2009 17:00 | ID: 79886
wątróbki drobiowe z brzoskwiniami
wątróbki obtaczam w mące szarej od czarnego pieprzu wrzucam na tłuszcz niech się mocno podsmaży a w międzyczasie kroję w kostkę brzoskwinie z puszki i cebulę, gdy zdejmę na talerz wątróbkę na tłuszcz daję cebulkę a po chwili brzoskwinie po jakichś 3 minutach dosypuję mąki tej szarej z pieprzem i zasmażam dolewam sok z brzoskwiń i ewentualnie wody gotowanej (zależy ile jest wątróbki i brzoskwiń) mamy gotowy sos brzoskwiniowy doprawiam to do smaku cukrem, solą, kwaskiem cutrynowy i gdy jest ok taki słodko kwaśny delikatnie wrzucam wątróbkę i po wymieszniu duszę na małym ogniu jakieś 30 min po przykryciem pycha pikante w sosie i z owocami
-
16
Isabelle
Zarejestrowany: 03-07-2009 19:42 .
Posty: 21159
2009-11-18 17:37:53
18 listopada 2009 17:37 | ID: 79911
Nie jemy tego czegoś! Mężulo to by zjadł ale ja nie....
-
17
Malwinka
Zarejestrowany: 06-08-2009 12:50 .
Posty: 2310
2009-12-19 23:07:14
19 grudnia 2009 23:07 | ID: 95335
Mój mąż tez kręci nosem na wątróbkę, ale zje.Ja bardzo lubię.
-
18
usunięty użytkownik
2010-01-11 22:13:37
11 stycznia 2010 22:13 | ID: 108530
mam przepis na wątróbkę z pieczarkami.
chcecie?
-
19
kaskur
Zarejestrowany: 26-01-2009 09:54 .
Posty: 6450
2010-01-11 22:28:54
11 stycznia 2010 22:28 | ID: 108558
gochna napisał 2010-01-11 22:13:37mam przepis na wątróbkę z pieczarkami.chcecie?
gocha wstawiaj
-
20
Tigrina
Zarejestrowany: 26-11-2009 23:06 .
Posty: 4674
2010-01-12 02:01:12
12 stycznia 2010 02:01 | ID: 108642
Nie znosimy oboje watróbki.