Szukam inspiracji na zimowe surówki do obiadu. Pomożecie?
29 stycznia 2012 00:02 | ID: 735204
Męża ulubiona i często robię...Kapusta kiszona,marchewka,jabłko,cebula z przypraw pieprz i cukier,i olej.
29 stycznia 2012 00:24 | ID: 735207
Często robię sałatkę z selera naciowego(korzenia), kroję w kostki, podobnie ogórki konserwowe, kukurydza i trochę majonezu. Mozna dodac rowniez pomidory i inne warzywa - wg smaku.
Poza tym mam zaprawione surówki z ogórków gruntowych-pychota.
29 stycznia 2012 08:06 | ID: 735242
surówka z marchewki , jabłka i chrzanu - doprawiona cukrem , ze śmietaną lub jogurtem / moja ulubiona / ...
Chrzan ze słoika czy taki surowy straty na tartce?
dodaję chrzan ze słoiczka - ilość wg.uznania ....
29 stycznia 2012 08:49 | ID: 735248
Najczęściej z kapusty kiszonej,marchewki i cebulkiz olejem, ale również z tartego na grubej tarce ogórka kiszonego,tartego jabłka, pokrojonej cebulki i śmietany, albo - tarta marchewka + czosnek (daję granulowany), troszkę pieprzu i majonez:)
29 stycznia 2012 09:24 | ID: 735261
A robi ktoś może surówkę z kapusty pekińskiej? Jadłam kiedyś i bardzo mi smakowała...
29 stycznia 2012 13:54 | ID: 735372
Zimą smakuje mi surówka z kiszonej kapusty.:)
29 stycznia 2012 14:20 | ID: 735383
Zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej. Podaję przepis:
- kapustę pekińską poszatkować
- cebulę w kostkę
- marchew starta na tartce o grubych oczkach
Zasolić. Po kilku minutach dodać śmietanę 12%, pieprz. Polecam, bardzo dobra!
29 stycznia 2012 14:26 | ID: 735387
A robi ktoś może surówkę z kapusty pekińskiej? Jadłam kiedyś i bardzo mi smakowała...
Robie,nawet często.
29 stycznia 2012 15:15 | ID: 735392
A robi ktoś może surówkę z kapusty pekińskiej? Jadłam kiedyś i bardzo mi smakowała...
Robie,nawet często.
Ja pekińską ze śmietanką robię.
29 stycznia 2012 15:25 | ID: 735399
pekińska, do tego ziarna słonecznika, ogórek kiszony w kostkę pokrojony do tego sos vinegrette i majonez
biała kapusta lub czerwona, por, szczypiorek, marchewka , trochę oleju, sol pieprz do smaku i majonez, można robić wersję bez majonezu jest bardzo smaczna!
29 stycznia 2012 15:41 | ID: 735403
Ostatnio odmrażam ogóreczki i robię często mizerię z koperkiem, pychotka;)
29 stycznia 2012 16:29 | ID: 735423
ja robie czesto sałatke z mieszanki meksykanskiej ogórka pomidora i jakis sos. lub jeszce dodaje sałate fete i oliwki. tez jakis sos i smakuje bardzo.
29 stycznia 2012 16:35 | ID: 735424
Zimą smakuje mi surówka z kiszonej kapusty.:)
Mi tak samo :) Dzisiaj robiłam taką z dodatkiem marchewki, selera, cebulki, jabłuszka i odrobiny oleju :)
29 stycznia 2012 18:01 | ID: 735451
do kapusty pekińskiej dodaję różne dodatki , np :
- kiszony ogórek , jabłko i cebulkę ;
- świeży ogórek i pomidor ;
- utarte na grubej tarce jabłko .
doprawiam do smaku solą , pieprzem i ewentualnie oliwą , śmietaną wymieszaną z odrobiną majonezu ...
30 stycznia 2012 13:53 | ID: 736109
CIęższe, z makaronem lub ryżem.
5 lutego 2012 12:10 | ID: 740022
Zimą robię surówki z:
Kiszonej kapusty
ok.15-20 dag kapusty kiszonej
1 cebula (średnia)
1 jabłko
1 marchewka
oliwa z oliwek
pieprz i cukier
Kapustę pokroić w drobną kostkę (wcześniej wycisnąć jeśli ma dużo soku), cebulkę również pokroić w kostkę, surową marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, to samo z jabłkiem. Na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i oliwy oraz dosypujemy szczyptę pieprzu do smaku. Wymieszać, odstwić na kilka minut.
Kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską zetrzeć na tarce, dodać sos sałatkowy np:z koperkiem i kilka łyżek majonezu, można również dodać pokrojoną cebulkę.
Kapusty białej w główce I
Kapustę zetrzeć na bardzo drobnej tarce, posolić, odstawić na jakieś 15 min. żeby zmiękła i oddała sok. Sok wylewam. Robię sos : małą śmietanę 18% wlewam w kubek, dodaję 1-2 łyżeczki cukru, mieszam, dolewam octu winnego, mieszam, jeśli jest mało przyprawiona, znów dolewam odrobinę octu winnego. Przygotowanym sosem zalewam kapustę.
Kapusty białej w główce II
Kapustę zetrzeć na tarce, również posolić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 1 por pokroić w cienkie plasterki, wszystko wrzucić do miski, wymieszać. Doprawić pieprzem i kilkoma łyżkami majonezu.
Mam nadzieję, że pomogłam ;)
Właśnie tej surówki szukałam, inne też smaczne:))
Dziś wypróbuję surówkę z kiszonej kapusty;)) zaraz zabieram się do jej przyrządzenia:))
5 lutego 2012 12:22 | ID: 740033
do kapusty pekińskiej dodaję różne dodatki , np :
- kiszony ogórek , jabłko i cebulkę ;
- świeży ogórek i pomidor ;
- utarte na grubej tarce jabłko .
doprawiam do smaku solą , pieprzem i ewentualnie oliwą , śmietaną wymieszaną z odrobiną majonezu ...
a ja taką będę robiła
5 lutego 2012 12:25 | ID: 740035
pomidor+cebulka;-)
5 lutego 2012 12:25 | ID: 740037
dzisiaj na obiad mieliśmy surówkę z kapusty kiszonej i buraczków , polubiliśmy ją ...
5 lutego 2012 12:42 | ID: 740051
najczęściej z pekińskiej,papryki i kukurydzy,mizerię,marchew z jabłkiem i chrzanem
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.