Szukam inspiracji na zimowe surówki do obiadu. Pomożecie?
28 stycznia 2012 11:22 | ID: 734756
Ja często robię surówkę z kapusty kiszonej i buraczków. Wcześniej zrobiłam je w słoiki a teraz mieszam je w proporcji 1:1 , dodaje cebulkę, oliwę z pestek winogron , cukier, pieprz. Pychota :)
28 stycznia 2012 11:23 | ID: 734759
Nie pamiętam kiedy jadłam ostatnio jakąś surówkę...
28 stycznia 2012 11:25 | ID: 734762
Ja poczytałambym jakieś przepisy na surówki z kapusty pekińskiej:)) Też szukam jakiejś inspieracji:))
28 stycznia 2012 11:27 | ID: 734764
Z pekińskiej własnie, z marchewka,porem,pomidorem-kombinacja dodatków dowolna.Z kapusty,kiszonej,z buraków i papryki.
28 stycznia 2012 11:52 | ID: 734779
Ja często robię surówkę z kapusty kiszonej i buraczków. Wcześniej zrobiłam je w słoiki a teraz mieszam je w proporcji 1:1 , dodaje cebulkę, oliwę z pestek winogron , cukier, pieprz. Pychota :)
Kapustę kiszoną mieszasz z buraczkami?
28 stycznia 2012 12:10 | ID: 734793
Zimą robię surówki:
Kiszonej kapusty
ok.15-20 dag kapusty kiszonej
1 cebula (średnia)
1 jabłko
1 marchewka
oliwa z oliwek
pieprz i cukier
Kapustę pokroić w drobną kostkę (wcześniej wycisnąć jeśli ma dużo soku), cebulkę również pokroić w kostkę, surową marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, to samo z jabłkiem. Na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i oliwy oraz dosypujemy szczyptę pieprzu do smaku. Wymieszać, odstwić na kilka minut.
Kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską zetrzeć na tarce, dodać sos sałatkowy np:z koperkiem i kilka łyżek majonezu, można również dodać pokrojoną cebulkę.
Kapusty białej w główce I
Kapustę zetrzeć na bardzo drobnej tarce, posolić, odstawić na jakieś 15 min. żeby zmiękła i oddała sok. Sok wylewam. Robię sos : małą śmietanę 18% wlewam w kubek, dodaję 1-2 łyżeczki cukru, mieszam, dolewam octu winnego, mieszam, jeśli jest mało przyprawiona, znów dolewam odrobinę octu winnego. Przygotowanym sosem zalewam kapustę.
Kapusty białej w główce II
Kapustę zetrzeć na tarce, również posolić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 1 por pokroić w cienkie plasterki, wszystko wrzucić do miski, wymieszać. Doprawić pieprzem i kilkoma łyżkami majonezu.
Mam nadzieję, że pomogłam ;)
28 stycznia 2012 12:11 | ID: 734794
Zimą robię surówki z:
Kiszonej kapusty
ok.15-20 dag kapusty kiszonej
1 cebula (średnia)
1 jabłko
1 marchewka
oliwa z oliwek
pieprz i cukier
Kapustę pokroić w drobną kostkę (wcześniej wycisnąć jeśli ma dużo soku), cebulkę również pokroić w kostkę, surową marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, to samo z jabłkiem. Na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i oliwy oraz dosypujemy szczyptę pieprzu do smaku. Wymieszać, odstwić na kilka minut.
Kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską zetrzeć na tarce, dodać sos sałatkowy np:z koperkiem i kilka łyżek majonezu, można również dodać pokrojoną cebulkę.
Kapusty białej w główce I
Kapustę zetrzeć na bardzo drobnej tarce, posolić, odstawić na jakieś 15 min. żeby zmiękła i oddała sok. Sok wylewam. Robię sos : małą śmietanę 18% wlewam w kubek, dodaję 1-2 łyżeczki cukru, mieszam, dolewam octu winnego, mieszam, jeśli jest mało przyprawiona, znów dolewam odrobinę octu winnego. Przygotowanym sosem zalewam kapustę.
Kapusty białej w główce II
Kapustę zetrzeć na tarce, również posolić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 1 por pokroić w cienkie plasterki, wszystko wrzucić do miski, wymieszać. Doprawić pieprzem i kilkoma łyżkami majonezu.
Mam nadzieję, że pomogłam ;)
28 stycznia 2012 12:28 | ID: 734804
Zimą robię surówki z:
Kiszonej kapusty
ok.15-20 dag kapusty kiszonej
1 cebula (średnia)
1 jabłko
1 marchewka
oliwa z oliwek
pieprz i cukier
Kapustę pokroić w drobną kostkę (wcześniej wycisnąć jeśli ma dużo soku), cebulkę również pokroić w kostkę, surową marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, to samo z jabłkiem. Na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i oliwy oraz dosypujemy szczyptę pieprzu do smaku. Wymieszać, odstwić na kilka minut.
Kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską zetrzeć na tarce, dodać sos sałatkowy np:z koperkiem i kilka łyżek majonezu, można również dodać pokrojoną cebulkę.
Kapusty białej w główce I
Kapustę zetrzeć na bardzo drobnej tarce, posolić, odstawić na jakieś 15 min. żeby zmiękła i oddała sok. Sok wylewam. Robię sos : małą śmietanę 18% wlewam w kubek, dodaję 1-2 łyżeczki cukru, mieszam, dolewam octu winnego, mieszam, jeśli jest mało przyprawiona, znów dolewam odrobinę octu winnego. Przygotowanym sosem zalewam kapustę.
Kapusty białej w główce II
Kapustę zetrzeć na tarce, również posolić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 1 por pokroić w cienkie plasterki, wszystko wrzucić do miski, wymieszać. Doprawić pieprzem i kilkoma łyżkami majonezu.
Mam nadzieję, że pomogłam ;)
Właśnie tej surówki szukałam, inne też smaczne:))
28 stycznia 2012 13:19 | ID: 734826
Lubię z marchewki i z pora, przyprawy, trochę majonezu i trochę oleju.
28 stycznia 2012 13:25 | ID: 734833
Zwykle jest to kapusta kiszona+marchewka+cebula
ale często też do II dania gotujemy zielony groszek z marchewką (mrożonka)
28 stycznia 2012 13:25 | ID: 734834
Surówki robię ze wszystkiego co mam aktualnie w lodówce. A dzisiaj kupiłam korniszonki z chili. Przepyszne. ale tak same to są straaasznie ostre. Więc myślę, że będą fajne ze słodkimi buraczkami. Lub z pekinką i z cebulką i z olejem z pestek winogron.
28 stycznia 2012 15:23 | ID: 734915
T
Ja często robię surówkę z kapusty kiszonej i buraczków. Wcześniej zrobiłam je w słoiki a teraz mieszam je w proporcji 1:1 , dodaje cebulkę, oliwę z pestek winogron , cukier, pieprz. Pychota :)
Kapustę kiszoną mieszasz z buraczkami?
Tak , kapustę kiszoną mieszam z buraczkami w proporcji 1:1. Buraczki latem robię do słoików(tarkuję, dodaję sól, cukier i kwasek).
28 stycznia 2012 15:28 | ID: 734921
Ja często robię surówkę z kapusty kiszonej i buraczków. Wcześniej zrobiłam je w słoiki a teraz mieszam je w proporcji 1:1 , dodaje cebulkę, oliwę z pestek winogron , cukier, pieprz. Pychota :)
O prosze - a to bardzo ciekawy przepis! Pomieszanie buraczków z kapustą - brzmi naprawdę interesująco:)
28 stycznia 2012 15:30 | ID: 734922
Ja często robię surówkę z kapusty kiszonej i buraczków. Wcześniej zrobiłam je w słoiki a teraz mieszam je w proporcji 1:1 , dodaje cebulkę, oliwę z pestek winogron , cukier, pieprz. Pychota :)
O prosze - a to bardzo ciekawy przepis! Pomieszanie buraczków z kapustą - brzmi naprawdę interesująco:)
Muszę spróbować
28 stycznia 2012 15:40 | ID: 734928
z kapusty kiszonej z cebulką , z ogórków kiszonych z cebulką i z jabłkiem oraz z buraczków / także z jabłkiem i z cebulką ...
28 stycznia 2012 15:43 | ID: 734930
z kapusty kiszonej z cebulką , z ogórków kiszonych z cebulką i z jabłkiem oraz z buraczków / także z jabłkiem i z cebulką ...
Czym doprawiasz te surówki?
28 stycznia 2012 15:50 | ID: 734936
z kapusty kiszonej z cebulką , z ogórków kiszonych z cebulką i z jabłkiem oraz z buraczków / także z jabłkiem i z cebulką ...
Czym doprawiasz te surówki?
z kiszonej kapusty tylko pieprzem i cukrem . do pozostałych jako przyprawę dodaję sos do sałatek Knorra / czosnkowy lub paprykowo ziołowy / , odrobinę cukru i oliwy ...
28 stycznia 2012 15:52 | ID: 734938
surówka z marchewki , jabłka i chrzanu - doprawiona cukrem , ze śmietaną lub jogurtem / moja ulubiona / ...
28 stycznia 2012 15:59 | ID: 734942
z kapusty pekińskiej(+pomidor+szczypiorek+ogórek+sos sałatkowy włoski), z kapusty białej(+marchew+cebula) ,, z kapusty czerwonej(+marchew+majonez), z kapusty kiszonej(+marchew lub +cebula+olej), z pora ....
28 stycznia 2012 23:56 | ID: 735200
surówka z marchewki , jabłka i chrzanu - doprawiona cukrem , ze śmietaną lub jogurtem / moja ulubiona / ...
Chrzan ze słoika czy taki surowy straty na tartce?
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.