Marzy mi sie od dłuższego czasu taka domowa,pachnąca drożdżowka,z kruszonka.Bardzo dawno jej nie robiłam,ze 4 lata będzie.Pieczecie taką?Lubicie jeść?Mile widziane wypróbowane receptury
15 marca 2013 10:01 | ID: 928463
Całkiem niezła mi wychodzi drożdżówka.Mam zamiar upiec jutro właśnie.
15 marca 2013 10:07 | ID: 928470
to najprostsze ciasto pod słońcem Robię różne wypieki i dosyć często
15 marca 2013 10:50 | ID: 928525
to najprostsze ciasto pod słońcem Robię różne wypieki i dosyć często
Też tak myslę,a wiele osób boi się ciasta drożdżowego,że niby trudne własnie.
16 marca 2013 07:42 | ID: 929060
Całkiem niezła mi wychodzi drożdżówka.Mam zamiar upiec jutro właśnie.
proszę o przepis . Też piekłam drożdżowe ciasto , rodzina je sobie chwaliła , ale mam wrażenie , że efekt końcowy nie jest taki , jaki bym chciała ...
16 marca 2013 08:50 | ID: 929077
Całkiem niezła mi wychodzi drożdżówka.Mam zamiar upiec jutro właśnie.
proszę o przepis . Też piekłam drożdżowe ciasto , rodzina je sobie chwaliła , ale mam wrażenie , że efekt końcowy nie jest taki , jaki bym chciała ...
To zależy co chcesz upiec Ciasto drożdżowe lub babkę, do tych trzeba 6-7 jajek tłuszcz roztopiony w mleku schłodzony , drożdże i do smaku ciut soli cukier i można dodac cukier waniliowy Ja wolę bez cukru Rodzynki namoczone wcześniej w mleku Najważniejszą rzeczą ciasta drożdzowego jest jego wyrabianie Długo bardzo długo , aż będzie lśniące i musi odchodzić od ręki i musi pięknie wyrosnąćJeżeli robię placek drożdżowy to ciasto wyrabiam mikserem bo robię rzadsze i na koniec dodaję owoce Ja mam starą książkę mojej mamy i przepisy z niej mi sie udają a ciasto pychota....drożdżowe...
16 marca 2013 08:56 | ID: 929078
Całkiem niezła mi wychodzi drożdżówka.Mam zamiar upiec jutro właśnie.
proszę o przepis . Też piekłam drożdżowe ciasto , rodzina je sobie chwaliła , ale mam wrażenie , że efekt końcowy nie jest taki , jaki bym chciała ...
To zależy co chcesz upiec Ciasto drożdżowe lub babkę, do tych trzeba 6-7 jajek tłuszcz roztopiony w mleku schłodzony , drożdże i do smaku ciut soli cukier i można dodac cukier waniliowy Ja wolę bez cukru Rodzynki namoczone wcześniej w mleku Najważniejszą rzeczą ciasta drożdzowego jest jego wyrabianie Długo bardzo długo , aż będzie lśniące i musi odchodzić od ręki i musi pięknie wyrosnąćJeżeli robię placek drożdżowy to ciasto wyrabiam mikserem bo robię rzadsze i na koniec dodaję owoce Ja mam starą książkę mojej mamy i przepisy z niej mi sie udają a ciasto pychota....drożdżowe...
Basiu - ile tłuszczu na 1 kg mąki ?
16 marca 2013 10:29 | ID: 929129
Całkiem niezła mi wychodzi drożdżówka.Mam zamiar upiec jutro właśnie.
proszę o przepis . Też piekłam drożdżowe ciasto , rodzina je sobie chwaliła , ale mam wrażenie , że efekt końcowy nie jest taki , jaki bym chciała ...
To zależy co chcesz upiec Ciasto drożdżowe lub babkę, do tych trzeba 6-7 jajek tłuszcz roztopiony w mleku schłodzony , drożdże i do smaku ciut soli cukier i można dodac cukier waniliowy Ja wolę bez cukru Rodzynki namoczone wcześniej w mleku Najważniejszą rzeczą ciasta drożdzowego jest jego wyrabianie Długo bardzo długo , aż będzie lśniące i musi odchodzić od ręki i musi pięknie wyrosnąćJeżeli robię placek drożdżowy to ciasto wyrabiam mikserem bo robię rzadsze i na koniec dodaję owoce Ja mam starą książkę mojej mamy i przepisy z niej mi sie udają a ciasto pychota....drożdżowe...
Basiu - ile tłuszczu na 1 kg mąki ?
Na 1kg mąki daję ok 20dkg margaryny , żeby nie było za ciężkie bo nie będzie puszyste 10dkg drożdży Do placka drożdżowego 1 jajko i 5-6 dkg drożdzy Ciasto drożdżowe lubi ciepło piec w dobrze nagrzanym piekarniku 180-200 stopni Lubię jeszcze posypać kruszonką
16 marca 2013 11:12 | ID: 929183
Ja się do niedawna strasznie drożdźy bałam. Wszystkie drożdżowe wypieki wydawały mi się kosmicznie skomplikowane :) Niedawno się przełamałam. Zaczęłam od chlebusia a wczoraj robiłam racuchy drożdżowe. Uwielbiam takie drożdżowe ciasta z kruszonką i chyba też się skuszę, żeby je zrobić :)
16 marca 2013 11:24 | ID: 929192
Ja się do niedawna strasznie drożdźy bałam. Wszystkie drożdżowe wypieki wydawały mi się kosmicznie skomplikowane :) Niedawno się przełamałam. Zaczęłam od chlebusia a wczoraj robiłam racuchy drożdżowe. Uwielbiam takie drożdżowe ciasta z kruszonką i chyba też się skuszę, żeby je zrobić :)
Ja też długo bałam się piec drożdżowego , ale szybko się przełamałam
6 czerwca 2013 21:49 | ID: 970877
mam chec zrobic jakies drożdzowe bułeczki z nadzieniem...
tylko nie wiem co i jak mam sie do tego zabrać...
6 czerwca 2013 22:01 | ID: 970885
Jak kiedys zrobiłam drożdżaka, to nawet pies go nie chciał..A był tak twardy, ze gdybym komuś nim przyłożyła to śmierć na miejscu...
6 czerwca 2013 22:32 | ID: 970901
Jak kiedys zrobiłam drożdżaka, to nawet pies go nie chciał..A był tak twardy, ze gdybym komuś nim przyłożyła to śmierć na miejscu...
Pierwsze drożdżowe ,które zrobiłam też takie było.Potem było juz tylko lepiej;-)Żanetko spróbuj raz jeszcze:-)
6 czerwca 2013 23:02 | ID: 970905
Jutro upieke ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
6 czerwca 2013 23:12 | ID: 970907
Jak kiedys zrobiłam drożdżaka, to nawet pies go nie chciał..A był tak twardy, ze gdybym komuś nim przyłożyła to śmierć na miejscu...
Pierwsze drożdżowe ,które zrobiłam też takie było.Potem było juz tylko lepiej;-)Żanetko spróbuj raz jeszcze:-)
Ale czy wyjdzie, skoro nie wiem, co robię źle? Potrzebowałabym prostego przepisu, który mogłabym wypróbowamć...
7 czerwca 2013 07:17 | ID: 970949
znalazłam w necie ciekawy przepis na ciasto drożdżowe . Jutro mam zamiar go wypróbować . Jeśli się sprawdzi - przepisem podzielę się z Wami ...
7 czerwca 2013 07:54 | ID: 970951
Jutro robię drożdżowe, Patryk jedzie pod namiot to sobie weżmie Dodam truskawek....
7 czerwca 2013 08:18 | ID: 970969
Dziewczyny, ja Was proszę. Podajcie jakiś BARDZO PROSTY przepis.... Moze i ja bym zrobiła...
7 czerwca 2013 08:37 | ID: 970978
Ja robię tak jak baszka pisała wyżej:-)
7 czerwca 2013 09:32 | ID: 970999
ale narobiłyście smaka, chyba tez upiekę drożdżówkę, może z truskawkami albo rabarbarem :)
7 czerwca 2013 09:43 | ID: 971007
Ja piekę drożdżowe bułeczki maślane które znikają w momencie z domu, nie jednokrotnie jeszcze ciepłe znikają. Drożdże jeśli się ich nie przeziębi i dobrze wyrobi to naprawdę nie są trudne.
Hmmm... może sama polecę po drożdże i zrobię dziś te bułeczki ?
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.