Proponuję, żebyśmy umieszczali w tym wątku sprawdzone przepisy na domowe przetwory - te tradycyjne, jak
i oryginalne :), wszak sezon owocowo-warzywny w pełni
30 czerwca 2011 08:05 | ID: 574343
Jateż przez lato przerabiam mnóstwo słoików, zaczęło się od szczawiu , zrobiłam też syrop z kwiatu czarnego bzu, dżemów na razie nie mam bo truskawki mi wymarzły ale planuję wypad na jagody to zrobię trochę dżemu i w soku własnym , no i ogórki pod różną postacią i w różnych kombinacjach ,kiszone i w occie,sałatki, papryka ,buraczki
samych przetworów z warzyw to tak ok 200 słoików
i jeszcze ulubiony kompot wiśniowy:)
30 czerwca 2011 08:08 | ID: 574346
Reniu, podrzuć jakiś przepis :)
30 czerwca 2011 08:12 | ID: 574352
Dobra ,spiszę i wrzucę wg.przepisu bo ja to tak na swój smak i trochę na oko:)
30 czerwca 2011 08:17 | ID: 574357
Dobra ,spiszę i wrzucę wg.przepisu bo ja to tak na swój smak i trochę na oko:)
Jasne, że na swój smak i oko, bo tak jest najpyszniej :)
30 czerwca 2011 09:26 | ID: 574416
Czekamy więc na fajne przepisy;)
30 czerwca 2011 09:48 | ID: 574446
Całą zimę zbierałam słoiki, więc mam gdzie wkładać ;) Czekam na przepisy. Interesuje mnie wszystko :) Ogórki kiszone, konserowe (jakieś ciekawe kombinacje, moja kuzynka robi np ogórki konserowe z papryczką chilli, z musztardą itp, tylko coś się przepisu nie mogę doprosić ), papryka konserwowa i wszelakie przetwory owocowe :)
Na necie jest pełno przepisów, ale ja bym wolała takie sprawdzone, od Was :D
1 lipca 2011 05:16 | ID: 575288
Całą zimę zbierałam słoiki, więc mam gdzie wkładać ;) Czekam na przepisy. Interesuje mnie wszystko :) Ogórki kiszone, konserowe (jakieś ciekawe kombinacje, moja kuzynka robi np ogórki konserowe z papryczką chilli, z musztardą itp, tylko coś się przepisu nie mogę doprosić ), papryka konserwowa i wszelakie przetwory owocowe :)
Na necie jest pełno przepisów, ale ja bym wolała takie sprawdzone, od Was :D
Aniu, zmobilizuje chrzestnego o przepis na ogorki z chilli , bo robi cudowne!:)
A o reszte przepisów, tez sie chetnie pousmiecham do Was:)
3 lipca 2011 15:45 | ID: 577649
a ja jestem zła, że takie drogie truskawki w tym roku są i nie mogłam sobie pomrozić takich zmiksowanych nie mówiąc o dżemach
na pewno będę robić dżemy z wiśni, śliwek, moreli
a na jesieni dynia mrożona
no i w sezonie grzyby z własnego zbioru marynowane i suszone
JA zrobiłam dwa dżemiki i zamroziłam trochę truskawek.
3 lipca 2011 16:11 | ID: 577665
Całą zimę zbierałam słoiki, więc mam gdzie wkładać ;) Czekam na przepisy. Interesuje mnie wszystko :) Ogórki kiszone, konserowe (jakieś ciekawe kombinacje, moja kuzynka robi np ogórki konserowe z papryczką chilli, z musztardą itp, tylko coś się przepisu nie mogę doprosić ), papryka konserwowa i wszelakie przetwory owocowe :)
Na necie jest pełno przepisów, ale ja bym wolała takie sprawdzone, od Was :D
Aniu, zmobilizuje chrzestnego o przepis na ogorki z chilli , bo robi cudowne!:)
A o reszte przepisów, tez sie chetnie pousmiecham do Was:)
Ja się uśmiecham i uśmiecham i nic ;(
3 lipca 2011 18:35 | ID: 577760
BURACZKI z CZOSNKIEM
7 kg buraczków, 7 cebul ,3 łyżki soli, główka czosnku
ZALEWA : 15 liści laurowych,15 szt ziela angielskiego ,15 szt pieprzu w ziarnach,
6 szklanek wody,2 szklanki octu i 2 szklanki cukru
składniki zalewy zagotować ,odstawic na 2 godziny a potem przecedzić
Buraki ugotowac ,zetrzeć na tarce jarzynowej,cebulę posiekać a czosnek zgnieść
Do buraków dodać sól,cebulę ,czosnek,zalewę,odstawić na 12 godzin ,potem do słoików i pasteryzować 20 minut.
3 lipca 2011 18:40 | ID: 577763
OGÓRKI na "SŁODKO"
5 kg ogórków, 1 kg cukru, 1/2 litra octu , szklanka wody ,szkl oleju,sól ,pieprz
Ogórki bez obierania pokroić w plastry ,ale neizbyt cienkie ,dodać sól ,pieprz,olej i odstawic na 2 godziny.
Ocet ,wodę i cukier zagotować ,ostudzićogorki odcedzić z soku, kłaść do słoików,zalać syropem.Pasteryzować 5 minut.
6 lipca 2011 07:51 | ID: 580378
Znalazłam w necie sprawdzony przez inne już osoby ciekawy przepis na ogórki w miodzie .
Składniki :
2 kg ogórków
zalewa : 1 litr wody , 1,5 szkalnaki cukru , 1 szkalanka octu , 2 łyżki soli , 2 łyżki miodu .
Ogórki obrać ze skórki , pokroić w plasterki , ułożyć w słoikach . Składniki zalewy zagotować , zalać nimi ogórki . Gotować 25 minut .
Przepis ten zamierzam wypróbować w najbliższym czasie tylko myślę , by dodać nieco mniej cukru ...
6 lipca 2011 07:58 | ID: 580380
Spróbuję zrobić te ogórki w miodzie (wg Aliny) i na słodko (wg Reni). Lubię ogórki ze słoików pod każdą postacią, a w tym roku są tanie ogóreczki
6 lipca 2011 08:02 | ID: 580384
kiedyś robiłam paprykę w miodzie , była pyszna . Zamierzam teraz zrobić ją znowu , bo mój mąż uwielbia paprykę . Myślę też o zrobieniu buraczków wg. Reni , szukam pomysłów na sałatki wielowarzywne ...
6 lipca 2011 08:04 | ID: 580385
Papryka w miodzie? Świetny pomysł. A jak ją robisz mniej wiecej?
6 lipca 2011 08:11 | ID: 580386
Papryka w miodzie? Świetny pomysł. A jak ją robisz mniej wiecej?
jak znajdę przepis to go tu wpiszę ....
6 lipca 2011 09:04 | ID: 580425
Coś dla Aliny63 :)
Sałatka z papryką :)
2 kg białej kapusty, 60 dag cebuli, 80 dag marchwi,80 dag czerwonej papryki,
litr wody,2 szkl oleju, szkl octu, 5 łyżek cukru, 3 i 1/2 łyżki soli,łyżka curry,łyżeczka pieprzu
kapustę poszatkowac,marchew zetrzeć,cebulę pokroić w piórka a paprykę w cienkie paski.
Wymieszać wszystkie składniki i odstawic na 2 godziny.Potem w słoiki i pasteryzowac 20 minut:)
Smacznego:)
6 lipca 2011 09:29 | ID: 580447
ja się pokuszę na buraczki reni bo ja uwielbiam buraczki
i też czakam na przepis z ogórkami w roli głównej i papryczką w drugoplanowej ale równie ważnej ;-)
6 lipca 2011 10:01 | ID: 580489
Paprykę robiłam dotąd zwyczajnie. Zalewa: 5 szklanek wody na każdą jedną szklankę octu, pół szklanki cukru, sól do smaku, około 6 goździków, dwie cebuki pokrojone w krążki ( podgotowana w wodzie z goździkami). Cukru można dodać trochę więcej w zależności od preferencji smakowych :).
Do słoików układam różnokolowową pokrojoną paprykę, zalewam gorącą zalewą i zakręcam. Pasteryzuję około 20 min.
Bardzo lubię również pastę paprykowo-bakłażanową, tzw. Ajvar.
Oczyszczam z gniazda kilka papryk, wkładam na blaszkę i zapiekam w piekarniku około 30 min.
Bakłażan kroję w plastry, solę w celu pozbycia się goryczki i odstawiam na 20 min. Po tym podgotowuję bakłażana w małej ilości wody z oliwą/olejem (max. 20 min), odcedzam. Paprykę i bakłażana mielę na drobnym sitku i wrzucam do garnka. Dodaję kilka łyżek oleju i do smaku : czosnek, ocet, cukier, sól i pieprz. Jeśli masa jest za sucha, można podlać wodą. Duszę to około 40 min, często mieszając. Wlewam do słoików. Pasteryzuję około 20 min. Podaje się na zimno jako dressing do mięs, wędlin. Pycha.
6 lipca 2011 10:20 | ID: 580512
Paprykę robiłam dotąd zwyczajnie. Zalewa: 5 szklanek wody na każdą jedną szklankę octu, pół szklanki cukru, sól do smaku, około 6 goździków, dwie cebuki pokrojone w krążki ( podgotowana w wodzie z goździkami). Cukru można dodać trochę więcej w zależności od preferencji smakowych :).
Do słoików układam różnokolowową pokrojoną paprykę, zalewam gorącą zalewą i zakręcam. Pasteryzuję około 20 min.
Bardzo lubię również pastę paprykowo-bakłażanową, tzw. Ajvar.
Oczyszczam z gniazda kilka papryk, wkładam na blaszkę i zapiekam w piekarniku około 30 min.
Bakłażan kroję w plastry, solę w celu pozbycia się goryczki i odstawiam na 20 min. Po tym podgotowuję bakłażana w małej ilości wody z oliwą/olejem (max. 20 min), odcedzam. Paprykę i bakłażana mielę na drobnym sitku i wrzucam do garnka. Dodaję kilka łyżek oleju i do smaku : czosnek, ocet, cukier, sól i pieprz. Jeśli masa jest za sucha, można podlać wodą. Duszę to około 40 min, często mieszając. Wlewam do słoików. Pasteryzuję około 20 min. Podaje się na zimno jako dressing do mięs, wędlin. Pycha.
Ciekawy ten 2 przepis;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.