Proponuję, żebyśmy umieszczali w tym wątku sprawdzone przepisy na domowe przetwory - te tradycyjne, jak
i oryginalne :), wszak sezon owocowo-warzywny w pełni
29 czerwca 2011 14:03 | ID: 573833
Moje ulubione maliny w syropie - przepis na blogu Smaczki od Familijnej Paczki
29 czerwca 2011 14:06 | ID: 573838
No niestety, o ilę gotować się nauczyłam, przetworów robić jeszcze nie. Mam w planach tego lata.
29 czerwca 2011 14:23 | ID: 573852
Robiłam kilka razy przecier pomidorowy (w sam raz na zimę do sosów) oraz ogórki. Dodam przepisy jak tylko je znajdę :)))
29 czerwca 2011 14:25 | ID: 573856
Ja nie robię przetworów...
29 czerwca 2011 14:28 | ID: 573860
Super temat , dobrych i sprawdzonych przepisów nigdy dosyć.
29 czerwca 2011 14:32 | ID: 573872
Na razie tylko zamroziłam koperek;)
29 czerwca 2011 14:56 | ID: 573906
Na razie tylko zamroziłam koperek;)
Koperek już zamroziłam, dziś kolej na pietruszkę, i suszenie rozmarynu.
29 czerwca 2011 16:15 | ID: 573961
Koper też mam zamrożony i szczypiotek też.
Teraz robie kopmpoty z wiśni, a wcześniej z czerwonej porzeczki.
Może jeszcze dżem wisniowy zrobie...zobacze...
Potem przyjdzie czas na ogórki. Napewno zrobie w musztardowej zalewie...przepis na moim blogu.
29 czerwca 2011 16:16 | ID: 573962
Świetny pomysł, jestem za przepisami, sama nie robiłam jeszcze, ale mam ogroną chęć ;)
29 czerwca 2011 16:18 | ID: 573965
Robiłam kilka razy przecier pomidorowy (w sam raz na zimę do sosów) oraz ogórki. Dodam przepisy jak tylko je znajdę :)))
ja podobnie, ostatnio przecier zrobiłam kilka dni temy, bo Maja chciała pomidorówkę, ja miałam pomidory, więc je ugotowałam, przyprawiła, starłam i dodałam do wywaru z zmięskiem i włoszczyzną, POMIDOROWKA była swietna ;)
29 czerwca 2011 16:27 | ID: 573976
Na razie tylko zamroziłam koperek;)
Dostałam go od siostry i też zamroziłam;)
29 czerwca 2011 16:30 | ID: 573980
Kiedyś buraczki do słoików wkladalam ale poza tym to nie robie przetworów.
29 czerwca 2011 23:29 | ID: 574156
a ja jestem zła, że takie drogie truskawki w tym roku są i nie mogłam sobie pomrozić takich zmiksowanych nie mówiąc o dżemach
na pewno będę robić dżemy z wiśni, śliwek, moreli
a na jesieni dynia mrożona
no i w sezonie grzyby z własnego zbioru marynowane i suszone
29 czerwca 2011 23:45 | ID: 574172
Ja nie robię przetworów...
- a ja odkąd pamiętam to od zawsze... od pierwszego roku małżeństwa i tak nam zostało do dzisiaj bo w domu mam moja robiła i to dużo...
30 czerwca 2011 00:42 | ID: 574209
Świetny pomysł, jestem za przepisami, sama nie robiłam jeszcze, ale mam ogroną chęć ;)
Ja tak samo :) Sama jeszcze nic nie robiłam. Jedynie z pomocą Mamy i Babci. Pora chyba się samemu nauczyć ;) Z niecierpliwością czekam na pierwsze przepisy.
30 czerwca 2011 05:20 | ID: 574232
Ja w tym roku robilam pierwszy własny dżem truskawkowy :)
Przepis nie potrzeby, bo jest na kazdym opakowaniu cukru zelujacego :)
Ale dumna jestem!:)
W zeszłym roku robiłam gruszki w kompocie, z dodatkiem wanilii ;)
a w tym... zamroziłam juz nać selera, i stoponiowo zamrazalnik sie zapelnia:)
30 czerwca 2011 07:30 | ID: 574299
Uwielbiam swojskie ogórki kiszone. Robię więc kilka litrowych słoiczków na zimę. Do smalcu domowego, do obiadu lub na kanapki jak znalazł :)
Wybieram małe i średnie ogórki, dokładnie myję i wkładam do słoika, tak, aby ściśle do siebie przylegały. Do każdego słoiczka dodaję czubatą łyżeczkę soli (na smak, może być trochę więcej), wyrośnięty koper (długie łodygi z widzacznym baldaszkiem), dwa długie kawałki chrzanu, trzy ząbki czosnku, liść chrzanu lub liść wiśni. Całość zalewam wodą tak, żeby pokryła wszystkie ogórki, ale żeby zostawić powierzną przestrzeń na górze. Zakręcamy i odstawiamy gdzieś w kuchni, żeby rozpoczął się proces kiszenia :)
Bardzo prosty przepis, a ogórki wychodzą jędrne i pyszne. Ważne, żeby nie były zbyt duże i żeby je dobrze umyć przed kiszeniem.
30 czerwca 2011 07:34 | ID: 574302
Kiedyś nie robiłam przetworów, bo kojarzyły mi się z mozolną i długą robotą, niekończącym się myciem słoików.
Spróbowałam zrobić kilka "słoików" tak na próbę i spodobało mi się. To fajna zabawa, jeśli nie robi się tego w ilościach przemysłowych i jeśli eksperymentuje się z surowcami. Polecam:)
30 czerwca 2011 07:53 | ID: 574332
no ja to sobie nie wyobrażam pustej piwniczki na zimę!!taka rodzinna tradycja u nas ....w tym roku zrobiłam już kilka słoiczków szczawiu...oczywiście majowego !parę dżemików z truskawek i kompotów z czereśni (dla dzieci).Ogórki robię musowo....tylko że ja robię w słodkiej zalewie a synowa kiszone .Głównie robię surówki i sałatki ,a przepisy mam swoje sprawdzone albo od rodzinki
30 czerwca 2011 08:05 | ID: 574342
Halszko, podziel się z nami jakimiś recepturami :) Jak robisz te ogórki w słodkiej zalewie?
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.