WYKWINTNY SMALEC DOMOWY - przepis
1 szt. karkówki ok. 1,20 kg - 1,5kg
4 kostki smalcu
2 cebule
1- 2 jabłka
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
sól
przyprawy wg uznania jeszcze.
Przygotowanie:
W garnek wkladamy smalec żeby się rozpuścił na wolnym ogniu , w gorący tłuszcz wkładamy pokrojoną karkówkę w plastrach jak na kotlety ok.1,5- 2 cm. Gdy mięso zacznie się dusić, wrzucamy przyprawy , jabłko ze skórką i obraną cebulę w całosci. Tak ma się dusić na wolnym ogniu ok. 2godziny, aż mięso bedzie się rozpadać. Następnie odstawiamy, żeby trochę przestygło, ale nie zastygło. Mięsko należy wyjąć na miseczkę. Smalec pozostały w garnku trzeba przecedzić do naczynia w którym bedziemy przechowywać smalec , żeby był czysty bez przypraw. Następnie w ten czysty smalec wkładamy mięso z karkówki, oczywiście zostawiamy wszystkie żyłki a bierzemy same mięsko- rogniecione lekko w palcach żeby powstały takie ładnie smarujące się na chlebku włókna mięsne. Wbrew pozorom nie ma tak dużo z tym pracy, a sukces gwarantowany. ŻYCZĘ SMACZNEGO!