28 stycznia 2011 08:05 | ID: 395705
Ja na niedzielę planuje zrobić sernik łezkę:)
Twaróg już kupiłam, jutro go popełnię;)
29 stycznia 2011 12:42 | ID: 397244
No dziewczyny co szykujecie na jutro?
29 stycznia 2011 15:30 | ID: 397366
Dzisiaj rogalików ciąg dalszy.Tym razem z innego przepisu,ale ciasto wyszło bardzo pulchne jak żadne inne,które robiliśmy do tej pory.Zobaczymy jakie będą w smaku.Teraz czekamy aż wyrośnie :)
Proszę zostawiam przepis może ktoś się skusi na rogaliki maślane.
Składniki:
- 1 szkl. mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 3 duże jajka
- 4 i 1/2 szkl. mąki
- 3-4 łyżki roztopionego masła do smarowania
- ewentualnie marmolada , gęsty dżem lub inne nadzienie.
Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru. Mleko podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić , aż zaczyn zacznie się podnosić. Resztę (3/4 szklanki) mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Odstawić do przestygnięcia. Następnie wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka , sól i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać dobre kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę , aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej wywałkowac koło o średnicy 22 cm (u mnie trochę większe). Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów (ew. nakładać po 1 łyżeczce nadzienia) i zwijać rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Piec 8 - 10 minut (moje piekły się prawie dwa razy dłużej zanim się zrumieniły) w temperaturze 200 st.C., wyjać z piekarnika i jeszcze gorące ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.
Uwagi: Rogaliki można nadziewać np. masą serową lub marmoladą albo zamiast rogalików formować zwykłe , okrągłe bułeczki.
29 stycznia 2011 15:34 | ID: 397372
Ale bym zjadła takich rogalików ;(( a tu mąka, cukier... i muszę się obejść ze smakiem...
29 stycznia 2011 15:41 | ID: 397382
Ale bym zjadła takich rogalików ;(( a tu mąka, cukier... i muszę się obejść ze smakiem...
Ja też miałam nie jeść nic słodkiego,ale takie domowe rogaliki są lepsze niż te ze sklepu.Później sfotografuje dzieło moje i meża :)
29 stycznia 2011 16:14 | ID: 397415
U mnie mama zamiast ciasta zrobiłam właśnie obważanki ;)
29 stycznia 2011 16:20 | ID: 397428
Ja wczoraj już zrobiłam sernik i w tej chwili już ponad połowy blach nie ma;)
Mąż jutro do pracy jedzie wiec dziś mamy taką jakby niedzielę;)
29 stycznia 2011 18:17 | ID: 397586
Ułatwiłam sobie nieco sprawę z rogalikami i zamiast nich wyszły pierożki,ale to dlatego,że do męża przyszli koledzy i chciałam ich poczęstować swoim nowym wypiekiem.Wyszły naprawdę wspaniałe polecam przepis podany powyżej :)
29 stycznia 2011 18:19 | ID: 397590
Ja kupiłam słodkości:) Nie piekę dziś nic:)
29 stycznia 2011 20:55 | ID: 397693
jutro pieke karpatke:D
29 stycznia 2011 20:58 | ID: 397696
U nas dzisiaj także rogaliki z marmoladą i nutellą,były też z białą czekoladą ,ale to już tylko wspomnienie:)
30 stycznia 2011 00:46 | ID: 397929
A ja mam zakaz ciast , już nawet jabłecznika mi nie wolno. Ehh dieta eliminacyjna.
30 stycznia 2011 00:49 | ID: 397933
A ja mam zakaz ciast , już nawet jabłecznika mi nie wolno. Ehh dieta eliminacyjna.
A to czemu masz zakaz?aż taką dietę masz?
30 stycznia 2011 00:52 | ID: 397936
ja dzisiaj zrobiłam takie ciasto z herbatnikami i kaszą manną. wyszło pyszne:)
30 stycznia 2011 01:01 | ID: 397941
30 stycznia 2011 01:42 | ID: 397951
A ja mam zakaz ciast , już nawet jabłecznika mi nie wolno. Ehh dieta eliminacyjna.
A to czemu masz zakaz?aż taką dietę masz?
Kubuś dostał uczulenia, mleko odstawiłam ale wysypka za bardzo nie znika, więc muszę wrócić do menu w połogu :(
30 stycznia 2011 01:51 | ID: 397953
A ja mam zakaz ciast , już nawet jabłecznika mi nie wolno. Ehh dieta eliminacyjna.
A to czemu masz zakaz?aż taką dietę masz?
Kubuś dostał uczulenia, mleko odstawiłam ale wysypka za bardzo nie znika, więc muszę wrócić do menu w połogu :(
czyli mamusiu pilnuj dietki jak narazie:)
30 stycznia 2011 12:33 | ID: 398157
Ja ,,metrowca" zrobiłam, tylko w normalnej blaszce, ułożyłam piętrowo i wyszedł pyszny torcik.
30 stycznia 2011 13:22 | ID: 398187
Lubię WZ z serkiem zamiast bitej śmietany.
3 lutego 2011 10:47 | ID: 403555
Dzisiaj rogalików ciąg dalszy.Tym razem z innego przepisu,ale ciasto wyszło bardzo pulchne jak żadne inne,które robiliśmy do tej pory.Zobaczymy jakie będą w smaku.Teraz czekamy aż wyrośnie :)
Proszę zostawiam przepis może ktoś się skusi na rogaliki maślane.
Składniki:
- 1 szkl. mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 3 duże jajka
- 4 i 1/2 szkl. mąki
- 3-4 łyżki roztopionego masła do smarowania
- ewentualnie marmolada , gęsty dżem lub inne nadzienie.
Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru. Mleko podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić , aż zaczyn zacznie się podnosić. Resztę (3/4 szklanki) mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Odstawić do przestygnięcia. Następnie wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka , sól i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać dobre kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę , aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej wywałkowac koło o średnicy 22 cm (u mnie trochę większe). Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów (ew. nakładać po 1 łyżeczce nadzienia) i zwijać rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Piec 8 - 10 minut (moje piekły się prawie dwa razy dłużej zanim się zrumieniły) w temperaturze 200 st.C., wyjać z piekarnika i jeszcze gorące ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.
Uwagi: Rogaliki można nadziewać np. masą serową lub marmoladą albo zamiast rogalików formować zwykłe , okrągłe bułeczki.
dziś wyprubuje ten przepis ;D
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.