15 listopada 2010 08:30 | ID: 328194
15 listopada 2010 09:31 | ID: 328233
15 listopada 2010 13:53 | ID: 328408
17 listopada 2010 23:08 | ID: 330144
18 grudnia 2010 23:06 | ID: 357634
popełniłam dziś ciasto z płatków owsianych... w przepisie były wiśnie, ale dałam śliwki.... i co? i wszyscy się zajadają jak małpy kitem poezja!
18 grudnia 2010 23:09 | ID: 357638
A ja poszłam nal;atwine i akowca z biedrony kupiłam:))) zybko i bez problemu...Choć wolę swojskie ciasto, to nie było czasu i.ę bawić:(((
18 grudnia 2010 23:24 | ID: 357654
biszkopt z kremem śmietanowym
19 grudnia 2010 00:15 | ID: 357701
A ja poszłam nal;atwine i akowca z biedrony kupiłam:))) zybko i bez problemu...Choć wolę swojskie ciasto, to nie było czasu i.ę bawić:(((
Laski to Wy na niedzielę ciasto pieczecie coć już święta idą i będziemy mordami kręcić w kółko
19 grudnia 2010 17:47 | ID: 358066
u mnie tez brak, czekam do świat
19 grudnia 2010 21:04 | ID: 358292
ja tylko kawiarnie zaliczyłam i pyszny deser
19 grudnia 2010 21:27 | ID: 358315
mniam
20 grudnia 2010 11:41 | ID: 358651
Na niedzielę pleśniaka upiekłam, znikło! Upiekła bym już piernik na święta bo słyszałam że im dm dłużej leży tym smaczniejszy, ale obawiam się że też może zniknąć!
popełniłam dziś ciasto z płatków owsianych... w przepisie były wiśnie, ale dałam śliwki.... i co? i wszyscy się zajadają jak małpy kitem poezja!
A co to za ciasto? moze tak przepisik podrzucisz?!
29 grudnia 2010 14:09 | ID: 364196
Tu mam fajny przepis
Czy tak jak ja lubicie słodko, a jeszcze lepiej bardzo słodko?
Najważniejsza uwaga: ciasto należy wykonać na 2 dni wcześniej, jeśli chcecie, żeby gotowe było w sobotę, najlepiej zrobić je w czwartek wieczorem, a najpóźniej w piątek.
Moje jedna warstwa nie chciała się słuchać (nie chciała pozyskać odpowiedniej konsystencji), pomogłam sobie mrożąc delikatnie ciasto przed podaniem, wyszło zaskakująco i pysznie.
Ciasto to nie wymaga pieczenia, ale wymaga za to masy "dulce de leche", która u nas raczej nie jest osiągalna, można zastąpić ją mlekiem słodzonym skondensowanym – instrukcja w przepisie.
Ciasto jest proste i przyjemne w wykonaniu, więc zachęcam :)
Forma w rozmiarze ok. 28 x 35 cm
składniki:
I.wartwa
400g krakersów
II.warstwa
4 żółtka
¾ szklanki mąki
1 opakowanie (40g) budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 i ½ szklanki mleka
½ szklanki śmietanki słodkiej 18%
250g masła
III.warstwa
½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki likieru waniliowego (dałam śmietankowego)
IV. warstwa
1 litr śmietany kremówki
ok. 200g „dulce de leche” lub 1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego*
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru
50g gorzkiej czekolady
wykonanie:
W dużym garnku zagotować 2 szklanki mleka, śmietankę i ½ szklanki cukru.
Do gotującej się masy dodać – cały czas intensywnie mieszać trzepaczką do piany – zmiksowane w blenderze 1 i ½ szklanki mleka, żółtka, budyń i mąkę.
Zdjąć z ognia gdy masa będzie gęsta.
Do gorącej masy dodać pokrojone w kostkę masło, mieszać aż powstanie jednolita masa.
Do tej masy dodać ekstrakt waniliowy i likier i wymieszać dokładnie.
Blachę wyłożyć warstwą krakersów, nałożyć na nie jeszcze ciepłą masę budyniową.
Przykryć kolejną warstwą krakersów.
Ubić ½ litra śmietany z „dulce de leche”.
Nie trzeba zużyć 200g "dulce de leche"- można dodawać łyżką i próbować czy odpowiada nam słodycz i konsystencja kremu (ja dałam prawie 200g).
Wykładamy masę toffi na krakesry.
Układamy ostatnią warstwę krakersów.
Teraz ubić na sztywno resztę kremówki z cukrem cukrem waniliowym i 1 łyżeczką cukru.
Nakładamy ją na wierzch ciasta.
Posypać startą czekoladą.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem.
*Jeśli nie mamy gotowej karmelowej masy pod postacią "dulce de leche" to można zastąpić ją mlekiem skondensowanym.
Zamkniętą puszkę mleka słodzonego skondensowanego gotować na małym ogniu ok. 2-3 godz. Musi by cały czas całkowicie przykryta wodą. Zostawić do zupełnego wystudzenia i dopiero wtedy otworzyć i zużyć jej zawartość.
Warstwy ciasta zaczynając od dołu:
krakersy
masa budyniowa
krakersy
śmietana toffi
krakersy
bita śmietana
starta czekolada
Smacznego!!!
22 stycznia 2011 22:22 | ID: 389917
mam na jutro 3bit z przepisu Grażynki...naprawdę pycha
22 stycznia 2011 23:25 | ID: 389966
Nic dziś nie upiekłam, dzis szkoła, jutro szkoła, zwyczajnie mi się nie chciało...
26 stycznia 2011 15:46 | ID: 393798
Rogaliki zrobiłam z dżemem, takie na kruchym cieście. Jeszcze keks z makiem. Ale się objadam . Jak tak dalej będzie to nie wiem jak ja wiosnę przywitam...
27 stycznia 2011 15:41 | ID: 395096
Mam chęc na jakieś proste ciasto z kokosem:) Ma ktoś z Was jakis przepis???
27 stycznia 2011 15:48 | ID: 395104
Proste ciasto to mój domek, bez kokosu, chociaż można go nim obsypać
27 stycznia 2011 17:48 | ID: 395186
Proste ciasto to mój domek, bez kokosu, chociaż można go nim obsypać
Niestety nie mam przepisu na mój domek:(((( Chyba w necie poszukam, i coś wyczaruję:) Już od wczoraj za mną chodzi coś słodkiego:)))
27 stycznia 2011 21:55 | ID: 395517
Proste ciasto to mój domek, bez kokosu, chociaż można go nim obsypać
Niestety nie mam przepisu na mój domek:(((( Chyba w necie poszukam, i coś wyczaruję:) Już od wczoraj za mną chodzi coś słodkiego:)))
Bardzo prosty, jak będziesz ppotrzebowała pomocy to pisz!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.