29 lipca 2016 23:03 | ID: 1334075
Ojjj moja to chyba już przerosła, ostatnio zrywałam ponad tydzień temu... może jutro będzie czas zaglądnąć na działeczkę i zobaczyć co z nią się dzieje...
29 lipca 2016 23:21 | ID: 1334086
uwielbiam szparagówkę! ale jadam ją tradycyjnie z masłem i bułką tartą!
29 lipca 2016 23:42 | ID: 1334107
uwielbiam szparagówkę! ale jadam ją tradycyjnie z masłem i bułką tartą!
I ja również w takiej postaci lubię najbardziej, czasami fasolkę dodaję do zupy jarzynowej...
30 lipca 2016 00:33 | ID: 1334108
uwielbiam szparagówkę! ale jadam ją tradycyjnie z masłem i bułką tartą!
I ja również w takiej postaci lubię najbardziej, czasami fasolkę dodaję do zupy jarzynowej...
Ja również nie wyobrażam sobie lepszej postaci- i do jarzynówki dodaję, ale to nie to samo
11 sierpnia 2016 16:45 | ID: 1335985
Fasola szparagowa - wartość odżywcza (w 100 g)
Wartość energetyczna - 27 kcal
węglowodany przyswajalne - 3,7 g
białko - 2,4 g
tłuszcz - 0,2 g
błonnik - 3,4 g
Witaminy
foliany - 37 μg (mikrogramów)
niacyna - 0,752 mg
kwas pantotenowy - 0,094 mg
pirydoksyna - 0,074 mg
ryboflawina - 0,105 mg
tiamina - 0,084 mg
witamina A - 690 IU
witamina C - 16,3 mg
witamina K - 14,4 μg
Elektrolity
sód - 6 mg
potas - 209 mg
Minerały
wapń - 37 mg
żelazo - 1,04 mg
magnez - 25 mg
mangan - 0,214 mg
fosfor - 38 mg
cynk - 0,24 mg
11 sierpnia 2016 16:50 | ID: 1335986
Zielone ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami, może włączyć fasolkę do diety. Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania naraka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.
Zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu. Ponadto regularne spożycie fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom serca.
Fasolka szparagowa antyoksydantemZielone ziarna fasolki są bogate w witaminy C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Ponadto zawierają silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Witamina K zwiększa wchłanianie wapnia, co zapobiega utracie gęstości kości. Ponadto białko fasolki ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie, w związku z tym można nią zastąpić drób czy wołowinę, np. w jadłospisie małego dziecka, które potrzebuje zbilansowanej diety, by zdrowo rosnąć.
Szparagówka, szczególnie odmiana zielona, jest bogata w kwas foliowy. Dlatego zapobiega powstawaniu wad rozwojowych u płodu, przedwczesnych porodów, zatruć ciążowych, poronień i niskiej wagi urodzeniowej dziecka.
l
11 sierpnia 2016 21:14 | ID: 1336035
Fasola szparagowa - wartość odżywcza (w 100 g)
Wartość energetyczna - 27 kcal
węglowodany przyswajalne - 3,7 g
białko - 2,4 g
tłuszcz - 0,2 g
błonnik - 3,4 g
Witaminy
foliany - 37 μg (mikrogramów)
niacyna - 0,752 mg
kwas pantotenowy - 0,094 mg
pirydoksyna - 0,074 mg
ryboflawina - 0,105 mg
tiamina - 0,084 mg
witamina A - 690 IU
witamina C - 16,3 mg
witamina K - 14,4 μg
Elektrolity
sód - 6 mg
potas - 209 mg
Minerały
wapń - 37 mg
żelazo - 1,04 mg
magnez - 25 mg
mangan - 0,214 mg
fosfor - 38 mg
cynk - 0,24 mg
nie wiedziałam ze az tyle tego ma !
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.