-
1
usunięty użytkownik
2009-08-11 16:26:58
11 sierpnia 2009 16:26 | ID: 42182
Bardzo lubię.
Moja propozycja to: Fasolkę ugotować, najlepiej ją troszkę pociąć. Dodać kiełbaskę, lub mięsko, przyprawić ( majeranek świetnie się nadaje), dodac koncentrat pomidorowy i zagęścic jak się lubi. Generalnie to się robi jak młodą kapustkę w wersji fasolkowej
-
2
mama Iwonka
Zarejestrowany: 17-07-2009 18:30 .
Posty: 337
2009-08-11 17:43:40
11 sierpnia 2009 17:43 | ID: 42209
Tak jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję
. U mnie w domu to tylko z bułką tartą, synek zjada jej nieprawdopodobne ilości, zresztą my też. Na 3 osoby na raz zjadamy ok 2,5 kg.
-
3
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2009-08-11 17:48:28
11 sierpnia 2009 17:48 | ID: 42212
Ja równiez lubię z bułką tartą...
-
4
Lara73
Zarejestrowany: 17-04-2008 09:04 .
Posty: 849
2009-08-11 17:54:50
11 sierpnia 2009 17:54 | ID: 42215
a ja znam taki przepis: ugotowac fasolke, odlać wodę, do tego samego garnka do gorącej fasolki wrzucić troche masełka i duzo świeżego czosnku w duzych kawałkach, zamieszac, az sie masełko rozpusci, polecam na ciepło, bomba
-
5
kaskur
Zarejestrowany: 26-01-2009 09:54 .
Posty: 6450
2009-08-11 19:38:16
11 sierpnia 2009 19:38 | ID: 42240
u nas robimy głównie z byłką tartą i odrobiną czosnku
-
6
usunięty użytkownik
2009-08-11 19:40:21
11 sierpnia 2009 19:40 | ID: 42241
ja wsuwam w każdej postaci... z bułką tartą, w zupie, na parze, w zapiekankach, sosach i z masełkiem
-
7
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2009-08-13 17:41:32
13 sierpnia 2009 17:41 | ID: 42740
Dzięki za nowe przepisy;
A ja znalazłam sposób żeby fasolkę jadać również w zimie; za taką przemrożoną
nie przepadam więc gotuję ją w osolonej i lekko posłodzonej wodzie; tj. 1 dag soli i 2 dag cukru na 1 litr wody. Potem wyjmuję z wody i układam ciasno w słoiach
następnie zalewam tą zalewą w której się gotowała. Trzeba ja jeszcze tylko zawekować
i gotowe!
-
8
kaskur
Zarejestrowany: 26-01-2009 09:54 .
Posty: 6450
2009-08-13 20:20:31
13 sierpnia 2009 20:20 | ID: 42763
Stokrotka a mi to nigdy nie wychodzi i fasolka sie psuje
-
9
Malwinka
Zarejestrowany: 06-08-2009 12:50 .
Posty: 2310
2009-08-14 09:27:58
14 sierpnia 2009 09:27 | ID: 42830
do zalewy trzeba dodać troszkę kwasku cytrynowego.W słoikach trzeba dwa razy zawekować .Raz a po 24 godzinach drugi raz, i wtedy nie będzie sie psuc.
-
10
usunięty użytkownik
2009-08-14 11:08:49
14 sierpnia 2009 11:08 | ID: 42862
Malwinka, to może mi doradzisz- chcę zrobić kilka obiadów w słoikach, żeby wziąć ze sobą na wyjazd i nie bawić się w gotowanie. Znaczy chodzi mi o jakieś sosy, może jakiś bigosik, jak to zawekować, żeby mi się nie popsuło? Kiedyś zawekowałam bigos z młodej kapusty, ale jednak mi spleśniał.
Może jakieś pomysły co można w takie słoiki wsadzić?
-
11
Malwinka
Zarejestrowany: 06-08-2009 12:50 .
Posty: 2310
2009-08-14 11:33:54
14 sierpnia 2009 11:33 | ID: 42874
wsumie można wszystko... zasada jest jedna; trzeba słoik dobrze zawekowac tzn pogotować słoik w wodzie kilkanaście minut.Ja w słoiki pcham i dżemy i przeciery i kompoty.Daję także leczo( to na dłuższe przechowywanie , na kilka miesięcy daję bez mięsa), i mięso surowe i bigos. Alicjo wsadź co chcesz do słoików i zawekuj.kilka dni na pewno sie przechowa ☺
-
12
usunięty użytkownik
2009-08-14 11:35:55
14 sierpnia 2009 11:35 | ID: 42875
A jak się robi surowe mięso w słoikach? I czy ważne jest ile sie napcha, czy trzeba jakąś wolna przestrzeń zostawić?
-
13
Malwinka
Zarejestrowany: 06-08-2009 12:50 .
Posty: 2310
2009-08-14 14:19:20
14 sierpnia 2009 14:19 | ID: 42910
Ja napycham aby było na ciasno napchane i posolone( nieduzo ok pół łyżeczki na słoik).Potem trzeba zawekowac 2 razy po ok 25 minut.Mięso jest potem słone i prawie miekkie.Można je wykorzystać na kanapki, do smażenia, do sosu.Można także zrobic je na surowo.Ułozyc w słoiku i posolić( trzeba dac więcej soli) i włożyc do lodówki.Miesiąc spokojnie przetrzyma.Nalezy pamiętac by je potem wymoczyc przed obróbką Ja praktykuję ten sposób, ponieważ mam mały zamrażalnik a mieszkam na wsi i często mamy swoje świnie( a więc i mięso).
-
14
usunięty użytkownik
2009-08-14 14:44:22
14 sierpnia 2009 14:44 | ID: 42918
Tak na surowo, to słyszałam, że robi się też słonine. A te słoiki z mięskiem to chyba muszę zrobić.
-
15
Bartt
Zarejestrowany: 06-05-2009 22:23 .
Posty: 5452
2009-08-14 14:50:04
14 sierpnia 2009 14:50 | ID: 42920
Nie trawię fasolki szparagowej - w jakiejkolwiek postaci. Nawet jak na patelnię wrzucam mrożone warzywa z torebki, to wybieram całą fasolkę, jaką znajdę ;)
-
16
usunięty użytkownik
2009-08-16 16:37:10
16 sierpnia 2009 16:37 | ID: 43221
do mrożenia fasolke trzeba najpierw lekko zblanszować przez kilka minut
-
17
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-07-28 23:38:13
28 lipca 2016 23:38 | ID: 1333762
A fasolki szparagowej mamy teraz wysyp..
-
18
Mela134
Zarejestrowany: 22-03-2016 11:12 .
Posty: 1080
2016-07-29 16:00:29
29 lipca 2016 16:00 | ID: 1333955
Stokrotka (2009-08-13 17:41:32)
Dzięki za nowe przepisy; A ja znalazłam
sposób żeby fasolkę jadać również w zimie; za taką przemrożoną nie przepadam więc gotuję ją w osolonej i lekko posłodzonej wodzie; tj. 1 dag soli i 2 dag cukru na 1 litr wody. Potem wyjmuję z wody i układam ciasno w słoiach następnie zalewam tą zalewą w której się gotowała. Trzeba ja jeszcze tylko zawekować i gotowe!
Czy ją się pasteryzuje?
-
19
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-07-29 16:47:34
29 lipca 2016 16:47 | ID: 1333967
usunięty użytkownik (2009-08-11 16:26:58)
Bardzo lubię.
Moja propozycja to: Fasolkę ugotować, najlepiej ją troszkę pociąć. Dodać kiełbaskę, lub mięsko, przyprawić ( majeranek świetnie się nadaje), dodac koncentrat pomidorowy i zagęścic jak się lubi. Generalnie to się robi jak młodą kapustkę w wersji fasolkowej
Dzis mam tylko z wody ale to może być dobre!
-
20
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-07-29 17:40:41
29 lipca 2016 17:40 | ID: 1334000
Stokrotka (2016-07-28 23:38:13)
A fasolki szparagowej mamy teraz wysyp..
my nie sadzilismy niestety :)