Jakiej oliwy/oleju używacie w kuchni do smażenia, do sałatek?
10 stycznia 2011 15:08 | ID: 374139
Jestem z Pomorza i Kujaw więc to oczywiste;)
A tak wprost - rzepakowego.
10 stycznia 2011 15:09 | ID: 374140
Oleju słonecznikowego.
10 stycznia 2011 15:09 | ID: 374143
Ja ostatnio upodobałam sobie oliwę z oliwek do sałatek oraz z ryżu do smażenia.
10 stycznia 2011 15:10 | ID: 374144
Olej kujawski...a do salatek z oliwekz drugiego tloczenia
10 stycznia 2011 15:12 | ID: 374147
Ogólnie do smażenia słonecznikowego. Do smażenia ryb - z pestek winogron. A do sałatek oliwy z oliwek. Lubię też arachidowy ale jest drogi. Nie lubię rzepakowego, bo przy smażeniu racuchy pachną mi rybami a ryby racuchami.
Ale od nie dawna mam dwie patelnie. Jedna do smażenia ryb . A druga do pozostałych rzeczy. I mój wyczulony nos nie wnosi sprzeciwu.
10 stycznia 2011 15:14 | ID: 374149
Tylko i wyłącznie kujawskiego z pierwszego tłoczenia...
10 stycznia 2011 15:54 | ID: 374177
mam olej slonecznikowy do smazenie...oliwa z oliwek (tloczona na zimno) do salatek, mam tez olej z orzechow wloskich, ktory stosuje do salate, dressingow i sosow :)
10 stycznia 2011 15:54 | ID: 374178
olej z dodatkiem oliwy do smażenia ,do reszty oliwa extra vergin
10 stycznia 2011 16:14 | ID: 374193
Ja używam oleju kujawskiego. I do smażenia i do sałatek. Czasem do sałatek dolewam oliwy.
10 stycznia 2011 17:43 | ID: 374258
Ja zarówno do sałatek jak i do smażenia używam również tylko kujawskiego.
10 stycznia 2011 21:39 | ID: 374487
jedynie olej kujawski
10 stycznia 2011 21:41 | ID: 374491
kiedyś np. do klusek z serem używałam tłuszczu ze skwarkami,ale już od dłuższego czasu wszystko robię na oleju. słoiki z tłuszczem oddałam mamie,bo tata kotlety musi mieć usmażone właśnie na tłuszczyku
10 stycznia 2011 21:43 | ID: 374498
Głównie używam oliwy z oliwek... Kupuję taką jedną sprawdzoną... Poznaję ją po etykiecie, bo nazwy nie pamiętam... :) A jak olej to kujawski albo "olek"...
10 stycznia 2011 21:51 | ID: 374507
...kujawski i oliwę z oliwek..
...Wandziu...a dlaczego ryby smażysz na oleju z pestek winogron? ...czy to ze względu na jakieś właściwości smakowe?, bo ja ryby smażę na kujawskim...
10 stycznia 2011 23:57 | ID: 374610
do sałatek zawsze używam oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,a do smażenia tradycyjnie rzepakowy,słonecznikowy
11 stycznia 2011 00:03 | ID: 374615
Olej tylko Kujawski albo Mazowiecki,do sałatek Oliwy z oliwek(siostra mi kiedyś z Włoch przywiozła rewelacyjną Oliwe)nie cierpię rzepakowego dla mnie jakoś tak śmierdzi.i potrawy smażone na nim mi nie smakują.
11 stycznia 2011 00:07 | ID: 374617
W mojej kuchni używam tylko olej i dużo! Wybieram więc najtańszy ,przewaznie z Kauflandu!!
11 stycznia 2011 07:53 | ID: 374631
Olej słonecznikowy nadaje się jedynie do sałatek, duszenia i gotowania. Chodzi o to, aby nie nagrzewać go powyżej 100 stopni (temperatura smażenia jest wyższa niż 100 st.), ponieważ ginie wówczas zawarta w nim witamina E. Podobnie jest z oliwą z oliwek. Jeśli w ogóle chcemy te dwa oleje zastosować do smażenia, to jedynie do bardzo krótkiego samżenia - około 3- 5 min.
Do długiego smażenia nadaje się olej rzepakowy. Rzepak zwany jest "oliwką Północy". Olej rzepakowy ma najlepszy skład kwasów tłuszczowych, tzn. najlepszy ilościowy stosunek kwasu linolowego do linolenowego. Oba te kwasy zaliczają się do grupy NNKT i wykazują prozdrowotne właściwości, zwłaszcza ten drugi. Olej rzepakowy zawiera zresztą najwięcej kwasu linolenowego, spośród olejów rodzimych.
Aha i jeszcze taka ciekawostka: olej rzepakowy do celów spożywczych tłoczy się tylko raz, stąd nazwa "olej z pierwszego tłoczenia" to tylko chwyt marketingowy, bo w sklepach mamy tylko oleje rzepakowe z pierwszego tłoczenia :)
11 stycznia 2011 09:44 | ID: 374762
Ja do sałatek używam oliwy z oliwek a do smażenia oleju "Wybornego" z Biedronki 3l za ok 12zł-jest to jedyny olej rzepakowy, który mi nie śmierdzi w przeciwieństwie do "Fabioli" z Biedronki-słonecznikowy i straszny ma zapach. Kiedyś używałam tylko Kujawskiego ale teraz względy ekonomiczne wzięły górę:) nie narzekam jednak na obecny wybór:)
11 stycznia 2011 09:49 | ID: 374766
Do smażenia - słonecznikowego i z pesetk winogron.
Do sałatek - oliwa i olej z pestek winogron.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.