U nas w tym roku cukinia obrodziła...
Stosujemy ją do:
- leczo,
- panierujemy lub nie i smażymy na patelni,
- placków ziemniaczanych,
- kiszenia, jak ogórki korniszony...
Co Wy z niej robicie ???
31 lipca 2014 11:38 | ID: 1135069
Leczo
Albo lubie jeszcze taką faszerowaną z mięskiem i zapiekaną
31 lipca 2014 12:03 | ID: 1135076
31 lipca 2014 12:12 | ID: 1135082
Ja na ogół tylko do zapiekanek jako jedną z warstw oraz do roladek z mięsem mielonym, ale znajomi lubią grillowaną.
31 lipca 2014 12:24 | ID: 1135085
Właśnie z córką myślałyśmy o tej zupie - krem... chyba spróbujemy ją zrobić...
W tym roku na zimę robimy bo nie mamy dużo ogórków...
31 lipca 2014 12:25 | ID: 1135087
Uwielbiam smażoną, jak schabowe;)
31 lipca 2014 12:41 | ID: 1135097
Uwielbiam smażoną, jak schabowe;)
Właśnie tak też robimy a dzisiaj na śniadanie było bez tłuszczu i bez panierki... tez dobra była...
31 lipca 2014 13:20 | ID: 1135107
Polecam pokroic w długie, grubsze plastry i zrobić z grilla- pychota!
31 lipca 2014 13:30 | ID: 1135112
Polecam pokroic w długie, grubsze plastry i zrobić z grilla- pychota!
Synowa swego czasu tak zrobiła... smaczna była...
31 lipca 2014 15:21 | ID: 1135146
Robiłam jeszcze sałatki na zimę z cukini
31 lipca 2014 15:43 | ID: 1135155
No i dzisiaj wyszło nam 8 słoików cukinii w zalewie octowej...
31 lipca 2014 17:11 | ID: 1135175
Bardzo lubimy zupę krem z serem i grzankami. A ostatnio dodałam jeszcze zieloną fasolkę szparagową i wyszła ciut inna w smaku ale pyszniejsza. Dodaję do "rartatuja" czyli pieczonych w kawałkach warzyw z ziemniakami. Lubię też małe cukinie w occie. Konserwowane podobnie jak ogórki. Tylko, że nie mogą być kwaśne. A dużą cukinię robiłam w zalewie słodkokwaśnej z dodatkiem goździków. Smakowala jak kawałeczki ananasa.
31 lipca 2014 17:15 | ID: 1135176
Bardzo lubimy zupę krem z serem i grzankami. A ostatnio dodałam jeszcze zieloną fasolkę szparagową i wyszła ciut inna w smaku ale pyszniejsza. Dodaję do "rartatuja" czyli pieczonych w kawałkach warzyw z ziemniakami. Lubię też małe cukinie w occie. Konserwowane podobnie jak ogórki. Tylko, że nie mogą być kwaśne. A dużą cukinię robiłam w zalewie słodkokwaśnej z dodatkiem goździków. Smakowala jak kawałeczki ananasa.
Szkoda WANDZIU, że wcześniej o tych goździkach nie napisałaś bo już chyba tej cukinii w zalewie octowej nie będziemy robili ale póki co... na przyszłość będę może pamiętała to dodam je...
Dzięki - zawsze to coś innego...
31 lipca 2014 17:40 | ID: 1135184
Grazynko, z goździkami robię dużą cukinię bardzo dojrzałą. Obieram z twardej skóry, wydrążam środki a cukinię kroję w grube paski a potem kawałeczki. Więc może jednak zdążysz ją zrobić. Tylko musisz uchować cukinie na duże. Tak jak na pikle z ogórków.
31 lipca 2014 23:04 | ID: 1135250
smąże w bułce tertej..mniam ale też odtatnio robiłam faszeowaną z miesem mlonym i zapikana
1 sierpnia 2014 00:00 | ID: 1135257
smąże w bułce tertej..mniam ale też odtatnio robiłam faszeowaną z miesem mlonym i zapikana
dzisiaj robiłam faszerowaną cukinie na obiad,pycha wyszła
1 sierpnia 2014 00:05 | ID: 1135258
A ja troszkę inaczej robię bo smażę młodą cukinię pokrojoną w plastry , w mące posypane delikatnie solą i oregano. W międzyczasie sparzam pomidory, smaże cebulkę, kiełbaskę pokrojoną w kostkę i dorzucam pomidory. Duszę chwilę aż się rozpadnie, dodaję sol pieprz oregano i bazylię. Na samym końcu trochę starkowanego sera. Smażę cukinię delikatnie z obu stron, układam na talerzu i zalewam tym sosem z pomidorów!. Pycha!!
1 sierpnia 2014 00:47 | ID: 1135263
Grazynko, z goździkami robię dużą cukinię bardzo dojrzałą. Obieram z twardej skóry, wydrążam środki a cukinię kroję w grube paski a potem kawałeczki. Więc może jednak zdążysz ją zrobić. Tylko musisz uchować cukinie na duże. Tak jak na pikle z ogórków.
Masz rację - kilka słoików mogę zrobić na próbę...
1 sierpnia 2014 06:34 | ID: 1135282
ja tylko smażę jak kotlety. moja mama eksperymentuje. robiła pasztet z cukini. pycha. i ciasto czekoladowe z cukiną. jeszcze lepsze. dodaje do sałatek do słoików. i dżem ma robić.
1 sierpnia 2014 10:34 | ID: 1135309
ja tylko smażę jak kotlety. moja mama eksperymentuje. robiła pasztet z cukini. pycha. i ciasto czekoladowe z cukiną. jeszcze lepsze. dodaje do sałatek do słoików. i dżem ma robić.
Dzem też robiłam, bardzo dobry jest. Dodaję również do sosu z mięsem, jajecznicy, do czego się da bo bardzo lubię.. Nie moge się doczekać kiedy moja wyrośnie..
1 sierpnia 2014 10:53 | ID: 1135311
Dzisiaj ponownie smażymy na patelni, jak schabowe...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.