U nas w tym roku cukinia obrodziła...
Stosujemy ją do:
- leczo,
- panierujemy lub nie i smażymy na patelni,
- placków ziemniaczanych,
- kiszenia, jak ogórki korniszony...
Co Wy z niej robicie ???
18 sierpnia 2014 09:21 | ID: 1139121
a robicie taka faszerowana????jak??
Przekroić w zdłuż, lekko posolić i w środek mięsko mielone jak na kotlety, można serem żółtym pod koniec pieczenia posypać. Koncentratem pomidorowym doprawić. Tak mniej więcej robię.
dobra zrobie i ja
18 sierpnia 2014 09:21 | ID: 1139122
a robicie taka faszerowana????jak??
Przekroić w zdłuż, lekko posolić i w środek mięsko mielone jak na kotlety, można serem żółtym pod koniec pieczenia posypać. Koncentratem pomidorowym doprawić. Tak mniej więcej robię.
i na blachę i do piekarnika, ok godzinki
18 sierpnia 2014 09:23 | ID: 1139124
a robicie taka faszerowana????jak??
Przekroić w zdłuż, lekko posolić i w środek mięsko mielone jak na kotlety, można serem żółtym pod koniec pieczenia posypać. Koncentratem pomidorowym doprawić. Tak mniej więcej robię.
i na blachę i do piekarnika, ok godzinki
dzieki
19 sierpnia 2017 08:57 | ID: 1393081
Upiekłam babkę cukiniową, wersja jak babka ziemiaczana tylko podstawowym produktem jest cukinia. Powiem że wyszło pyszne!
21 sierpnia 2017 20:30 | ID: 1393312
a robicie taka faszerowana????jak??
Przekroić w zdłuż, lekko posolić i w środek mięsko mielone jak na kotlety, można serem żółtym pod koniec pieczenia posypać. Koncentratem pomidorowym doprawić. Tak mniej więcej robię.
i na blachę i do piekarnika, ok godzinki
Jutro zrobię taką, albo placki z cukinii, jeszcze nie wiem...
23 sierpnia 2017 09:07 | ID: 1393487
A czy robił ktoś ketchup z cukinii? Moje dzieci mają alergię na pomidory i myślałam o takim...
23 sierpnia 2017 10:55 | ID: 1393503
Próbowałam dzisiaj pasztet z cukinii. Bardzo dobry. Będę robiła na dniach swój.
23 sierpnia 2017 11:49 | ID: 1393508
Próbowałam dzisiaj pasztet z cukinii. Bardzo dobry. Będę robiła na dniach swój.
Mam jeszcze zapas takiego pasztetu od teściowej, bardzo dobry jest
23 sierpnia 2017 12:43 | ID: 1393518
Upiekłam babkę cukiniową, wersja jak babka ziemiaczana tylko podstawowym produktem jest cukinia. Powiem że wyszło pyszne!
Muszę spróbować, bo tej pory dla mnie jedyną zjadliwą postacią cukinii były placuszki.
27 sierpnia 2017 23:51 | ID: 1394103
Placuszki uwielbiam, ale robię też zupę-krem z cukinii. Na ostro z gałką, imbirem, kurkumą, cebulą i czosnkiem. Do tego starty parmezan.
28 sierpnia 2017 15:11 | ID: 1394165
Próbowałam dzisiaj pasztet z cukinii. Bardzo dobry. Będę robiła na dniach swój.
Mam jeszcze zapas takiego pasztetu od teściowej, bardzo dobry jest
O to ja pasztet zrobię. Tylko jak by ktos przepis podrzucił ?
28 sierpnia 2017 15:13 | ID: 1394166
Takie coś znalazłam:
PASZTET Z CUKINII
Składniki:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Cukinie umyłam, osuszyłam, starłam na tarce o grubych oczkach, posoliłam i odstawiłam, aby puściły sok. Marchewki umyłam, obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam. Ser żółty również starłam na tarce o grubych oczkach. Cukinię odcisnęłam na sitku z nadmiaru soku i dałam do miski. Dodałam do niej starty ser, marchewkę i podsmażoną cebulę.
Wbiłam jajka, dodałam kaszę, olej, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawiłam solą, pieprzem i papryką (do smaku). Wszystko razem dokładnie wymieszałam. Przełożyłam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra – dół; bez termoobiegu) przez ok. 1 godz.
28 sierpnia 2017 19:50 | ID: 1394192
Ciekawy ten pasztet z cukinii... Robiliśmy placki to też smaczne są...
29 sierpnia 2017 15:50 | ID: 1394258
ja ostatnio z cukini zrobilam "bigos", zapiekana z cukini z farszem, ktory skladal sie z wszystkiego co znalazlam w lodowce. Jeszcze zapiekalam ziemniaki z boczkiem i kielbasa a do tego dodalam plastry cukini. PYSZNE!
29 sierpnia 2017 21:06 | ID: 1394297
Ciekawy ten pasztet z cukinii... Robiliśmy placki to też smaczne są...
No nie mogę się zebrać bo bym sprawdziła czy dobry..
Ale babka jest pyszna! Polecam
15 września 2017 19:57 | ID: 1396463
Moja jeszcze rośnie jak szalona, coś muszę z niej zrobić.. może jakąś zapiekaną..
15 września 2017 21:19 | ID: 1396472
Dzisiaj u mnie na tapecie bylo leczo - caaały duuuży gar... mniam... Zawkuję ze 2 słoiki... Po niedzieli zabiorę się za zrobienie ketchupu z cukinii, jadłam i mi posmakował...
15 września 2017 21:25 | ID: 1396477
Moja jeszcze rośnie jak szalona, coś muszę z niej zrobić.. może jakąś zapiekaną..
U nas też rośnie, w altance mamy odłożone już chyba z 5szt...
15 września 2017 21:26 | ID: 1396478
A czy robił ktoś ketchup z cukinii? Moje dzieci mają alergię na pomidory i myślałam o takim...
W ubiegłym roku robiła moja młodsza synowa i robi też córka siostry męża...
16 września 2017 20:20 | ID: 1396621
Ja robię placuszki z cukinii a'la ziemniaczane, zapiekaną cukinię faszerowaną tuńczykiem i oliwkami, zupę-krem z grzaneczkami albo po prostu grillujemy ją na elektrycznym grillu. Bratówka ostatnio zrobiła keczup z cukinii, ale nie miałam jeszcze okazji spróbować :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.