Ten przepis wymaga troche czasu, ale za to jak cieszy oko i podniebienie !!
Z podanego przepisu wychodzi ok 50-60 pierogów.
Pierogi z makiem własnej roboty !!
Masa makowa !!
0,5 kg maku suchego,
4 łyżki masła,
1 1/2 szkl cukru,
2 łyżki miodu,
2 jaka ( białaka ubijam na sztywno),
zapach migdałowy,
plus skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki, migdały
Wykonanie:
Mak moczym przez noc. Następnego dnia odcedzamy go dobrze -na sicie z gazą. Mak mielimy przez maszynkę 3 razy, za trzecim razem dodajemy do maku, skórkę pomarańczową, orzechy, migdały, rodzynki i również mielimy.
Do garnka dużego wkładamy masło, wsypujemy zemlony mak z dodatkami, cukier, zapach migdałowy, miód i zółtka jaj. Wszystko doprowadzamy do wrzenia (zaparzamy ok 20 minut cały czas mieszając). Na koniec dodajemy piane z białek i zaparzamy jeszcze ok 3-4 minut.
Mase makową odstawić do schłodzenia. Można również przygotować mase dzień wcześniej, gdyż taka masa makowa własnej roboty spokojnie wytrzyma ok 4 dni w lodówce.
Czas na ciasto pierogowe:
2 szkl mąki przennej + do posypania,
1 jako,
ok 3/4 szkl ciepłej przegotowanej wody,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj miękkie masło, jajko, sół oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieść na elastyczne, miękkie ciasto. Ciasto nie może kleić się do rąk.
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, i rozwałkowywać na 2-3 mm placki. Wycinać krążki szklanką.
Na gotowe krążki, wykłdamy na środek po 1 czubatej łyżeczce masy makowej. Zawijać pierożki na pół i dobrze dociskać, brzegi palcami bądż widelcem.
W garnku zagotuj wode lekko osoloną. Na goującą wodę wrzucaj stopniowo partie pierogów. Od momentu wypłynięcia gotuj ok 2 minut.Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.
P.S. Polecam pierogi wcześniej ugotowane, tuż przed zasiądnięciem do stołu, podsmażyć na prawdziwym maśle, na złoty kolor.
Smacznego !!!