25 października 2010 20:40 | ID: 316243
25 października 2010 22:56 | ID: 316438
25 października 2010 23:20 | ID: 316451
26 października 2010 00:01 | ID: 316471
Wannę, zlew, a nawet armaturę w łazience znakomicie oczyścimy proszkiem do pieczenia. Zabrudzoną ceramiczną lub metalowa powierzchnię należy zwilżyć wodą i posypać odrobiną proszku, a następnie umyć gąbką kolistymi ruchami. Spłukujemy ciepłą wodą.
Proszkiem do pieczenia można również czyścić fugi. Wilgotną szmatką zanurzoną w proszku należy przetrzeć brudne miejsca.
Osadu po kawie i herbacie ze ścianek termosu można się pozbyć napełniając termos wodą z rozpuszczonym w niej proszkiem do pieczenia i pozostawiając na 2 godziny.
Biała bielizna, koszule, podkoszulki odzyskają śnieżną biel po upraniu ich z dodatkiem proszku do pieczenia.
Proszkiem do pieczenia (nawet przeterminowanym) można doskonale wyczyścić zażółcony zlew.
Tłuste osady z szafek kuchennych łatwo usunąć wodą z solą (jedna łyżeczka na litr wody).
Przypalone brytfanny i patelnie należy jeszcze ciepłe posypać gruboziarnistą solą i oczyścić (ile się da) zwilżonym papierem. Następnie zalać letnią wodą z detergentem i gdy przypalenia się odmoczą, umyć ostrym zmywakiem (oczywiście, jeśli nie są pokryte teflonem).
Wanna czy umywalka będą lśniły jak nowe, jeśli wyszorujemy je solą kuchenna zmieszaną z niewielką ilością terpentyny.
Blaszki do pieczenia ciasta, które mają ślady rdzy, należy posypać grubą solą kuchenną i po 10-15 minutach pocierać kawałkiem skórki od słoniny. Rdza zniknie, a blaszki należy dokładnie umyć i starannie wysuszyć, aby uniknąć w przyszłości nowego zardzewienia.
Spód żelazka czyści się szmatką zwilżoną octem i maczaną w soli; można też żelazkiem przetartym octem „prasować” rozsypaną garść soli.
Naczyń ze szkła żaroodpornego nie wolno szorować proszkiem. Najlepiej "odmoczyć" ślady po przypalonej potrawie w wodzie z solą i detergentem i umyć miękkim zmywakiem.
Plamy z krwi - świeże plamy sprać w chłodnej wodzie z dodatkiem soli.
Plamy z moczu - posypać grubą warstwą soli, a następnie wypłukać w zimnej wodzie.
Plamy z rdzy - świeżą plamę posypać solą, następne wycisnąć na nią kilka kropel soku z cytryny lub roztworem kwasu cytrynowego i pozostawić na godzinę.
Plamy z wina - plamę natychmiast posypać solą , do wchłonięcia całego płynu. Następnie tkaninę namoczyć na pół godziny w zimnej wodzie.
Sztućce odzyskają dawny blask po przetarciu ich lekko wilgotna solą.
Przypalony garnek posypać warstwą soli i zostawiając na noc (sól nie niszczy polewy, w przeciwieństwie do środków chemicznych).
W kubeczkach do płukania zębów nie będą sie tworzyć białe plamy jeżeli co kilka dni umyjesz je ciepłym roztworem soli (1/4 łyżeczki soli na szklankę wody).
26 października 2010 13:20 | ID: 316708
26 października 2010 13:40 | ID: 316728
26 października 2010 21:25 | ID: 317073
26 października 2010 21:51 | ID: 317112
Wannę, zlew, a nawet armaturę w łazience znakomicie oczyścimy proszkiem do pieczenia. Zabrudzoną ceramiczną lub metalowa powierzchnię należy zwilżyć wodą i posypać odrobiną proszku, a następnie umyć gąbką kolistymi ruchami. Spłukujemy ciepłą wodą.
Proszkiem do pieczenia można również czyścić fugi. Wilgotną szmatką zanurzoną w proszku należy przetrzeć brudne miejsca.
Osadu po kawie i herbacie ze ścianek termosu można się pozbyć napełniając termos wodą z rozpuszczonym w niej proszkiem do pieczenia i pozostawiając na 2 godziny.
Biała bielizna, koszule, podkoszulki odzyskają śnieżną biel po upraniu ich z dodatkiem proszku do pieczenia.
Proszkiem do pieczenia (nawet przeterminowanym) można doskonale wyczyścić zażółcony zlew.
Tłuste osady z szafek kuchennych łatwo usunąć wodą z solą (jedna łyżeczka na litr wody).
Przypalone brytfanny i patelnie należy jeszcze ciepłe posypać gruboziarnistą solą i oczyścić (ile się da) zwilżonym papierem. Następnie zalać letnią wodą z detergentem i gdy przypalenia się odmoczą, umyć ostrym zmywakiem (oczywiście, jeśli nie są pokryte teflonem).
Wanna czy umywalka będą lśniły jak nowe, jeśli wyszorujemy je solą kuchenna zmieszaną z niewielką ilością terpentyny.
Blaszki do pieczenia ciasta, które mają ślady rdzy, należy posypać grubą solą kuchenną i po 10-15 minutach pocierać kawałkiem skórki od słoniny. Rdza zniknie, a blaszki należy dokładnie umyć i starannie wysuszyć, aby uniknąć w przyszłości nowego zardzewienia.
Spód żelazka czyści się szmatką zwilżoną octem i maczaną w soli; można też żelazkiem przetartym octem „prasować” rozsypaną garść soli.
Naczyń ze szkła żaroodpornego nie wolno szorować proszkiem. Najlepiej "odmoczyć" ślady po przypalonej potrawie w wodzie z solą i detergentem i umyć miękkim zmywakiem.
Plamy z krwi - świeże plamy sprać w chłodnej wodzie z dodatkiem soli.
Plamy z moczu - posypać grubą warstwą soli, a następnie wypłukać w zimnej wodzie.
Plamy z rdzy - świeżą plamę posypać solą, następne wycisnąć na nią kilka kropel soku z cytryny lub roztworem kwasu cytrynowego i pozostawić na godzinę.
Plamy z wina - plamę natychmiast posypać solą , do wchłonięcia całego płynu. Następnie tkaninę namoczyć na pół godziny w zimnej wodzie.
Sztućce odzyskają dawny blask po przetarciu ich lekko wilgotna solą.
Przypalony garnek posypać warstwą soli i zostawiając na noc (sól nie niszczy polewy, w przeciwieństwie do środków chemicznych).
W kubeczkach do płukania zębów nie będą sie tworzyć białe plamy jeżeli co kilka dni umyjesz je ciepłym roztworem soli (1/4 łyżeczki soli na szklankę wody).
26 listopada 2010 11:52 | ID: 337184
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.