KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 330607 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 25-10-2017 13:39
Wczesna jesień, złota i ciepła, obficie obdarzyła nas grzybami. Ja nie zbierałam w lesie , ale na rynku.
Między innymi kupiłam i zamroziłam kurki.
A teraz , gdy za oknem buro i mokro, wyciągam woreczek z zamrażarki i wdycham cudowny zapach świeżych grzybów.
Dzisiaj gulasz z wołowego mięsa i kurek.
Składniki:
1/2 wołowego mięsa
1 szklanka mrożonych kurek
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku
1 opakowanie przyprawy do gulaszu.
3 łyżki oleju słonecznikowego.
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oleju.
Mięso pokroić w drobną kostkę i dodać do podsmażonej cebuli.
Większe kurki podzielić na mniejsze i z pozostałymi dodać do mięsa.
Dodać całe opakowanie przyprawy, chwilkę podsmażyć.
Dolać wody tyle aby przykryła mięso i grzyby.
Dusić na małym ogniu około 3 godzin. Często mieszać.
Podałam tradycyjnie z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem konserwowym własnej produkcji.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 22-09-2017 18:11
Wiele osób ma swoje przepisy na muffinki. Ja dostałam przepis od mojej córki. Ale nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała go.
Uwielbiam w wypiekach smak i zapach masła. i nie mogę przekonać się do oleju.
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej ( szklanka o pojemności 250 ml).
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki roztopionego o schłodzonego masła. Ja dodałam masło przez siebie wyprodukowane.
1 jajko
troszkę aromatu śmietankowego.
6 dużych śliwek ( kupiłam pyszne fioletowe w Biedronce)
Sposób przygotowania:
Do mąki dodać cukier, proszek do pieczenia i wymieszać.
Dodać jajko, mleko i masło. Dokładnie wymieszać mikserem.
Odstawić niech nabiera mocy.
W tym czasie odpestkować śliwki i przeciąć na 4 części.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Nałożyć po niepełnej łyżce ciasta.
Na ciasto wyłożyć śliwki.
A na śliwki jeszcze po 1/2 łyżce ciasta.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.
Wyjąć muffinki z formy i posypać cukrem pudrem.
Z podanej ilości składników wyszło 24 muffinki.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 20-09-2017 16:14
Mam jeszcze kilka cukinii. I dzisiaj zrobiłam danie z małą cukinią i czerwoną papryką.
Składniki:
2 cukinie około 25 cm.
1 czerwona papryka
1/2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
3 białe części dymki
oliwa ( ja wykorzystałam oliwę z suszonych pomidorów
świeża bazylia
2 łyżki mixu pestek ( dynia, słonecznik, pinia)
1/2 opakowania makaronu kokardki.
Przygotowanie:
Cukinię , papryki i dymkę pokroić.
Na patelnię wylać około 5 łyżek oliwy.
Wrzucić czosnek i dymkę. Podsmażyć.
Dodać papryki. A po 5 minutach cukinię.
Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz kolorowy. Dodać pestki
Dusić aż cukinia zeszkli się. Dodać pokrojoną bazylię.
Na warzywa wyłożyć ugotowany makaron , wymieszać i jeszcze kilka minut podsmażyć.