Czernina ze swojskim makaronem
Składniki: 1 kg sprawionego kurczaka, 2 marchewki, 4 pietruszki, 0,5 korzenia selera, sól, jarzynka, krew z kaczki, ocet, mąka pszenna Składniki na makaron: 2 szklanki mąki pszennej, 3 żółtka, sól, letnia przegotowana woda
Kurczaka poporcjować, umyć pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w słupki, seler obrać i pokroić w większe kawałki. Wszystko opłukać i włożyć do garnka z kurczakiem. Gotować półtorej godziny (w zależności od kurczaka) na małym ogniu. W czasie gotowania zbierać szum, a na końcu zupę posolić. Po ugotowaniu odstawić na minimum pół godziny. W tym czasie przygotować krew z kaczki: w miseczce rozetrzeć 3 łyżki mąki pszennej z wodą. Jeśli nie będzie grudek, wlać krew i wyrabiać. Do miski z mąką i krwią wlać bulion z rosołu, aby czernina się nie zważyła. Mięso z kurczaka wyjąć na półmisek i przykryć drugim, aby nie było zimne. Zupę postawić na ogniu i w tym czasie wlać czerninę. Jak się zagotuje, zdjąć z ognia i doprawić octem wg uznania.
Makaron swojski:
Do miski przesiać mąkę pszenną, wrzucić żółtka i łyżeczkę soli. Wlewać wodę i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Podzielić na trzy porcje. Ciasto rozwałkować na cienki placek, podsypując je mąką. Zwinąć w rulon, obsypać obficie mąką i kroić ukośnie. Podobnie z pozostałymi porcjami. W dużym garnku zagotować wodę z łyżką stołową soli. Na wrzątek kłaść makaron. Gotować ok. 15 minut. W czasie gotowania dolewać zimną wodę, bo makaron się szumuje.
Ugotowany makaron odcedzić na sito i przelać zimną wodą. Tak odsączony kłaść na talerze. Podawać z gorącą czerniną i warzywami. Można posypać cukrm, jeśli ktoś lubi.
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij sms o treści NOLDN.20 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto.