Składniki na 4 porcje:
2 cukinie (około 600 g)
2 papryki w różnych kolorach
kilka gałązek świeżego rozmarynu
1 łyżka masła
olej rzepakowy
2 łyżeczki soli
3 jajka
1,5 szklanki chudego tartego sera
2 szczypty soli
200 g wędzonej szynki
Rozgrzej piekarnik do 250 º. Pokrój w plastry cukinię, wypestkuj i pokrój w kostkę paprykę. Warzywa i rozmaryn włóż do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Oprósz masłem i solą i polej olejem rzepakowym. Piecz w piekarniku około 10 minut – potem zmniejsz temperaturę do 200 º. W rondelku zagotuj razem masło, jaja, ser i sól. Wlej mieszaninę na warzywa i zapiecz w piekarniku przez 25-30 minut aż nabierze pięknego koloru. Podawaj z wędliną i chlebem.
Zamknij