Przysmaki szwedzkiej kuchniKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 12, liczba wizyt: 32717 |
Nadesłane przez: ULA dnia 19-04-2011 12:35
Składniki na 4 porcje:
2 marchewki
2 szklanki makaronu risoni
litr wywaru z warzyw
2 ząbki czosnku
2 pory
masło
2 szklanki tartego sera żółtego
2 szklanki śmietanki
2 szczypty soli
szczypta pieprzu
szklanka orzechów nerkowca
Marchew obrać i pokroić na małe kawałki. Gotować ją wraz z makaronem risoni w wywarze około 10 minut. Obrać i posiekać czosnek oraz pory i usmażyć je w maśle na patelni. Wszystko wymieszać i dodać ser oraz śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Posypać orzechami nerkowca i… od razu zjeść
Nadesłane przez: ULA dnia 14-04-2011 09:59
Składniki na 4 porcje:
400 g mielonej wołowiny
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżka oleju rzepakowego
pomidory z puszki (około 400 g)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kostki rosołowe
szczypta pieprzu
500 g twarogu
szklanka czarnych oliwek (bez pestek)
6 płatów makaronu razowego lasagne
200 g tartego sera
Rozgrzej piekarnik do 225 stopni. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Wołowinę i cebulę z czosnkiem usmaż na maśle i oleju. Wymieszaj pomidory i koncentrat pomidorowy, posyp je pieprzem i zagotuj razem z kostkami rosołowymi. Wymieszaj to z twarogiem i oliwkami. Przekładaj mięso z sosem i płatami makaronu lasagne w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym. Posyp tartym serem. Piecz w piekarniku około 30 minut. Podawaj z surówką.
Nadesłane przez: ULA dnia 06-04-2011 10:09
Składniki na 4 porcje:
600 g filetów rybnych
1/2 łyżeczki soli
2 i 1/2 szklanki śmietany
1/2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki aromatu z homara
skórka starta z połówki pomarańczy
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
Podziel ryby na na kawałki i posól je. Wymieszaj na patelni śmietanę, mąkę, aromat z homara, skórkę pomarańczową, tymianek i szczypiorek - wszystko zagotuj. Dodaj do tego ryby i duś wszystko na małym ogniu przez 6-7 minut bez przykrycia. Udekoruj świeżym tymiankiem lub szczypiorkiem i skórką pomarańczową. Podawaj z pieczonymi warzywami.