Rolada Arlety z ziemniakami i z piekarnika i koperkiem
0,5 kg mięsa mielonego, 2 korzenie pietruszki, 1 korzeń selera, 3-4 marchewki, 3 cebule, olej, sól, magi, jarzynka, pieprz
Mięso mielone wyrobić tak, jak na tradycyjne klopsy, dodać do mięsa trochę majeranku. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Tak przygotowany farsz warzywny smażyć (prażyć), aż stanie się miękki, zostawić, aż wystygnę. Na blat posypać tartą bułkę, formować z mięsa duży placek, na mięso kłaść farsz i zwijać roladę. Włożyć na blachę i piec w temp.
180-200 st. C na rumiano przez ok. 50 minut, polewając olejem lub oliwą. Ziemniaki obrać, pokroić na pół (duże na cztery części), każdy posmarować olejem i piec w piekarniku, aż będą rumiane.
Upieczone posypać koperkiem.
Roladę pokroić w plastry i podawać z ziemniakami oraz dowolnymi surówkami. Rolada doskonale smakuje również na zimno.
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij sms o treści NOLDN.19 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto.
Zamknij