Pyszne danie na niedzielny obiad? Tylko Kotlety w sosie słodko-kwaśnym! Danie jest łatwe do przygotowania, niedrogie i bajecznie pyszne!!
składniki na kotlety:
1 pierś z kurczaka
200 g mąki
3 jajka
1 łyżka wody gazowanej
250 g bułki tartej
olej do smażenia
składniki na sos:
2 cebule
3 papryki- najlepiej każda w innym kolorze
4 pieczarki
1 puszka ananasa w syropie
+ przyprawy: przyprawa uniwersalna, pieprz, maggi, ziele angielskie 4
ziarenka, liść laurowy 3 sztuki, sok z cytryny, 2 łyżki ostrego ketchupu
przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy jak na kotlety, posypujemy przyprawą
uniwersalną i pieprzem. Panierujemy w mące, jajku z dodatkiem wody mineralnej gazowanej i bułce tartej. Smażymy a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelnię na której smażyliśmy kotlety, wrzucamy cebulę, pieczarki i paprykę. Podsmażamy. 5 plastrów ananasa kroimy w niedużą kostkę i dorzucamy do warzyw. Przyprawiamy do smaku przyprawą
uniwersalną, pieprzem, maggi, liściem laurowym i zielem angielskim. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas podlewając sokiem z ananasa, aż warzywa zrobią się miękkie. Na koniec dodajemy 2 łyżki ostrego ketchupu.
Tak przygotowanym sosem zalewamy kotlety.
Smacznego!!!!!
Uwagi:
Najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, bo kotlety lepiej przechodzą
warzywami. Z odgrzaniem nie ma problemu - wystarczy naczynie wstawić do piekarnika i gotowe!!!
Jak podawać?
Wedle własnego uznania:)
Ja podaję z ziemniaczkami lub ryżem a do picia barszczyk
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij sms o treści NOLDN.18 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto.
Zamknij