Chciałabym podzielić się z państwem moim przepisem na bardzo pyszne danie. Często przyrządzam to właśnie w niedziele, bo tego dnia mam trochę wolnego czasu – mój mąż uwielbia, kiedy gotuję to danie pod nazwą „czebureki” – robi się to w miarę szybko i bardzo dobrze smakuje.
Ciasto:
3 szklanki mąki, szklanka wrzątku, łyżka masła, szczypta soli, można jedno jajko (wrzątku można dolać trochę więcej żeby masa była jednorodna i dało się zrobić ciasto).
Nadzienie może być przeróżne, ale ja robię z mięsem:
500 g mięsa mielonego, 1 duża cebula (można podsmażyć trochę żeby nie była twarda), przyprawy – sól, pieprz.
Rozwałkowuje cienko ciasto na desce posypanej mąką i wycinam krążki średnim talerzykiem (może być i duży). Na jednej połowie kładę nadzienie, drugą przykrywam – podobnie jak pierogi. Nadziewane „czebureki” smażę na patelni z obu stron aż będą złote i gotowe – smacznego!
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij sms o treści NOLDN.13 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto.
Zamknij