KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 320567 |
Nadesłane przez: Dunia 06-09-2017 17:08
Sos warzywny słodko-kwaśny robię co roku. A w tym roku wzbogaciłam go o jeden składnik. O pędy bambusa. No i jest w tym roku bardziej gęsty.
Składniki:
2 duże cukinie . Muszą być dojrzałe, bo wówczas sos nie jest wodnisty.
2 papryki czerwone
2 papryczki chili
3-4 cebule
1/2 główki czosnku
1 kawałek 3-4 cm imbiru
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów krojonych
1 puszka pędów bambusa
fasolka szparagowa świeża lub 1 puszka
groszek świeży lub 1 puszka
2 słoiczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
3 łyżki maki ziemniaczanej
2-3 łyżki drobnej soli morskiej
ziele angielskie, pieprz ziarnisty liść laurowy w ilościach dowolnych . Ale zamknięte w koszyczku do parzenia herbaty aby nie trzeba było wybierać z sosu.
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dodać przyprawy.
Cebulę, czosnek , imbir i paprykę pokroić. Papryczkę chili drobno.
Dodać do cukinii i dusić dalej pod przykryciem.
Gdy cebula rozgotuje się lekko , dodać koncentrat .
Dodać pozostałe warzywa.
Uwaga! Nie wylewać soku z puszek. Sok dodać do cukinii.
W soku ananasowym rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do sosu ciągle mieszając od dna.
Podawać z ryżem lub makaronem.
Sos przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut .
Wyszło 12 słoików półlitrowych.
Smacznego!!!