KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 332693 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 14-12-2013 18:32
Teraz jest sezon na pomarańcze a więc i może być i sezon na robienie przetworów z pomarańczy.
6 dużych pomarańczy . Muszą być soczyste i bez pestek.
1/2 kg cukru
1 i 1/2 szklanki wody
1 galaretka pomarańczowa.
Sposób przyrządzenia
Pomarańcze wyszorować szczoteczką w gorącej wodzie.
Obrać cienko skórkę.
Skórkę sparzyć wrzątkiem. Kilka minut przetrzymać. przelać zimną wodą . Ponownie sparzyć.
Do rondla wsypać cukier i wlać 1/2 szklanki wody.
Wrzucić skórkę. Gotować do momentu aż zacznie być klarowna. Jeśli woda zacznie wyparowywać dodać pomarańcze.
Gotować do momentu aż cząstki rozgotują się a biała osłonka ( zostanie trochę po obraniu) stanie się szklista. Można w tym stanie zostawić na noc.
Rano znów gotować.W sumie około 1 i 1/2 godziny na mniejszym ogniu.
Gdy zaczyna być gęste dodawać troszkę wody. Skórka musi być miękka.
Gdy stwierdzimy, że skórka jest miękka, miąższ pomarańczy rozgotował się a białych oslonek nie widać dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 l gorącej wody . Już nie gotujemy.
Przelewamy gorący dżem do słoików. Wyszło 5 szt. 1/4 litra słoiczków. Studzimy na stole a potem przekładamy do lodówki.
Jest pyszne!!!! I naturalne. No prawie, bo galaretka ma troszkę konserwantów ( chociaż jest napisane, ze bez)
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 11-12-2013 12:37
Pewnego razu kupiłam slynne cantucci. I szczerze nie byłam zachwycona. Wręcz nie smakowały mi. Ale po jakimś czasie obejrzalam program kulinarny, w którym gospodyni tego programu piekła podobne ciasteczka.
Oczywiście zmodyfikowałam je i stały się one podstawowymi obok pierniczków ciastkami na Boże Narodzenie.
Cisteczek nigdy za wiele!!!
!/2 kg mąki
200g cukru
3 jajka
1/2 paczki proszku do pieczenia( 15 g)
1 cukier waniliowy
1/4 buteleczki zapachu śmietankowego
1/2 kostki masła
100g suszonej żurawiny ( biedronkowa)
100g orzechów pistacjowych ( biedronkowych)
100g migdałów ( biedronkowych)
Makę połączyć z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Dodać i rozetrzeć palcami masło.
Dodać jajka i zagnieść ciasto.
Dodać żurawinę, orzechy i migdały.
Zagnieść.
Uformować 3 wałki i położyć na wysmarowanej maslem i posypanej tartą bułką blaszce.
Piec w temp. 150 stopni do uzyskania złotego koloru.
Wyjąć blachę, ostudzić ciasto.
Wałki ciasta pokroić w kromeczki i położyć ponownie na wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blaszce.
Piec kilka minut po jednej stronie a potem przełożyć na drugą i znów piec.
Ostudzone przełożyć do puszki metalowej lub słoja.
Wytrzymują bardzo długi okres czasu. Jeśli zadołujemy przed rodziną i ona ich nie znajdzie.
Nadesłane przez: Dunia dnia 08-12-2013 13:29
A więc już pieczemy pierniki. Trochę wcześniej aby dojrzały w blaszanych pudełkach . Niech spokojnie czekają aż wystroimy je na święta.
Składniki:
1/2 mąki tortowej
1 szklanka trzcinowego cukru
2 łyżki płynnego miodu
1/2 paczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 kostki masła
4 jajka
1 torebka przyprawy korzennej
Sposób przygotowania:
Makę wymieszać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, przyprawą korzenną.
Dodac miód, masło i rozetrzeć w palcach.
Dodać jajka, wyrobić elastyczne ciasto. Gdy jest za luźne dodać mąki, gdy za ścisłe, dodac troszkę śmietany.
Uformować kulę , przykryć miseczką, niech odpocznie.
Ciasto podzielić na 4 części.
Wykrawać różne kształty. Ja z jednej części wykrawam jeden rodzaj pierniczków. Okrawki zbieram na 5 -tą część i wykrawam foremkami od ciastoliny różne zwierzątka. Te będą dla dziewczynek.
Kolejno wykładać pierniczki na posmarowaną masłem i wysypaną mąką blachę.
Piec w 180 stopniach około 15 minut.
Upiekłam w sumie 5 blach. Wyszło mi około 140 pierniczków.
A udekorowane wyglądają tak!!!
Po wystudzeniu wyłożyć do blaszanych pudełek . Niech czekają na udekorowanie.
Smacznego!!!