Szarlotka na weekend - Co się dzieje w kuchni i nie tylko
Znajdź nas na
|
gru 2024
|
|
Mo | Tu | We | Th | Fr | Sa | Su |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | | | | | |
-
Szarlotka na weekend
Nadesłane przez: jkm 28-02-2010 22:01
Oto mój przepis na szarlotkę z jabłek surowych albo podduszonych lub też z musu jabłkowego, jak kto woli, na kruchym cieście z kratką na wierzchu i
polaną lukrem cytrynowym:
Szarlotka Asi
250 g mąki krupczatki
250 g mąki wrocławskiej lub poznańskiej lub luksusowej
3/4 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100-150 ml śmietany 18%
3 żółtka
cynamon
1 kg jabłek kwaśnych, albo musu jabłkowego około 80 dkg
bułka tarta
lukier:
sok z połowy cytryny
szklanka cukru pudru
1 białko z jajka
Mąkę, margarynę, cukier, żółtka i pr. do pieczenia wymieszać i wyrabiać, do odpowiedniego wyrobienia dodawać śmietanę. Wyrobić tak aby od ręki samo odchodziło. Wstawić do lodówki na godzinę albo można dzień wcześniej i też w lodówce przechowywać.
Podzielić na 2 części mniejszą (ok 1/4) i większą. Z większej wałkujemy placek o wielkości blachy (25x35) lub tortownicy (28 cm) i wkładamy do blachy. To posypujemy bułką tartą żeby sok z jabłek miał gdzie się wchłonąć. Starte jabłka zetrzeć i wyłożyć lub przed pieczeniem poddusić z odrobiną cukru i cynamonu ewentualnie dodać troche skou z cytryny dla kwaskowatości. Zamiennie można dać mus jabłkowy z cynamonem. Na to układamy pocięty w paski drugi placek ciasta, który wcześniej został rozwałkowany. Piec w temperaturze 180 C (piekarnik elektryczny z termoobiegiem) lub 200 C gazowy, około 45 min. do godziny.
Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z 1 łyżeczki białka kurzego, pół soku z cytryny i do tego dosypywać cukier puder aż się zagęści tak dosyć mocno. I na gorące ciasto smarować. Ostatnia czynność to delektowanie się smakiem.
Zamknij
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku