KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 320682 |
Nadesłane przez: Dunia 30-04-2014 20:54
Jutro Święto 1 Maja. Jak wszyscy planujemy wypad w plener. U nas tym plenerem jest działka.
Ale prognozy nie są zbyt optymistyczne. Ma padać deszcz i grad.
Ale gdyby prognozy nie sprawdziły się, to trzeba być przygotowaną na brak czasu na gotowanie.
I dlatego już dzisiaj zrobiłam obiad na jutro. I nie przemęczając się zanadto przygotowalam potrawę polską ale z nutką meksykańską.
Składniki:
0,5 kg szynki wieprzowej
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
sól lub warzywko do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na rumiano.
Wyjąć mięso i wrzucić na patelnię grubo pokrojoną cebulę i czosnek.
Podsmażyć ale nie rumienić.
Dodać pokrojoną paprykę i chwilkę podsmażyć.
Dodać mięso i przecedzone zalewy z fasolki i kukurydzy.
Uzupelnić gorącą wodą tak aby mięsko było przykryte.
Dodać przyprawy ( można dodać przyprawę gulaszową) i dusić do miękkości mięska.
Dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze 5 minut. Fasola nie może rozpaść się.
Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i gotowe.
Podajemy z bagietką lub młodymi ziemniakami z wody.