Blogi
»
Nasze najpyszniejsze sałatki - KONKURS!
|
gru 2024
|
|
Mo | Tu | We | Th | Fr | Sa | Su |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | | | | | |
-
Nadesłane przez: ULA
dnia 26-05-2010 09:10
Składniki sałatki to:
krewetki
rukola
pomidorki cherry
masło
majonez
bazylia
pieprz, sól
słodka papryka
pozostałe przyprawy do smaku :)
Krewetki smażymy na maśle z odrobiną soli i czerwonej papryki. Po ostudzeniu owoców morza dodajemy je do sałatki, w skład której wchodzą świeże, umyte wcześniej warzywa: rukola, pomidorki cherry, posiekana bazylia. Całość dekorujemy majonezem i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)
Autor: Anna Białkowska
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści NOLNS.21 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto. Każdy SMS daje Ci szansę na wygranie zestawu przypraw "Prymat"!
-
Nadesłane przez: ULA
dnia 26-05-2010 09:04
Składniki:
filet z kurczaka
czubata łyżka przyprawy gyros
sałata lodowa
pomidorki cherry
ogórek zielony
czerwona papryka
kuleczki sera mozzarella do sałatek
łyżeczka musztardy dijońskiej
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
- Umyty i osuszony filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z przyprawy gyros i 3 łyżek oleju. Mieszamy. Wrzucamy mięso i marynujemy klika godzin. Następnie mięso grillujemy, od czasu do czasu polewając marynatą.
- Liście sałaty lodowej myjemy, osuszamy i rwiemy. Wrzucamy do miski. Umyte warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Ser mozzarella osączamy i dodajemy do sałatki razem z kurczakiem.
- Dressing do sałatki to 3 łyżki oleju wymieszane z musztardą, przeciśniętym przez praskę czsonkiem oraz solą i pieprzem najlepiej w shakerze do sałatek czy też w zamkniętym słoiczku
(dla uzyskania jednolitej emulsji).
- Dressingiem polewamy sałatkę i starannie (rękami) mieszamy całość. Schładzamy w lodówce.
Autor: Aneta Klimecka
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści NOLNS.20 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto. Każdy SMS daje Ci szansę na wygranie zestawu przypraw "Prymat"!
-
Nadesłane przez: ULA
dnia 26-05-2010 09:00
Sałatka którą chciałabym Wam polecić ma to do siebie, że jest łatwa w przygotowaniu i cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Bo jest przepyszna i kolorowa przez co zachęca do skosztowania. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej żeby wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły.
Składniki (porcja na imprezę dla 10 osób… ale nie obiecuję bo jak zasmakuje to może zabraknąć):
- 1 kg ziemniaków sałatkowych lub młodych (sztukowo około 6 – 8 ziemniaków średniej wielkości)
- pęczek zielonej cebulki
- trzy średniej wielkości czerwone cebule
- kukurydza w puszce
- 1 majonez (musi być rzadki – najlepiej robiony samodzielnie. W przypadku kiedy konsystencja majonezu jest zbyt gęsta można go rozrobić odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietaną – choć osobiście wolę wersję sałatki z samym majonezem)
- sól, pieprz, curry do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki myjemy i gotujemy w samej wodzie w mundurkach do momentu aż będą miękkie. Po wystudzeniu obieramy z łupinek i kroimy na duże kostki wielkości około 2 cm3. Cebulę (zieloną i czerwoną) kroimy wg uznania . Odsączamy kukurydzę i dodajemy do pozostałych składników. Majonez mieszamy w miseczce lub bezpośrednio w słoiczku z dodatkiem curry, soli i pieprzu i dodajemy do sałatki.
Można też pofantazjować i na bazie sałatki ziemniaczanej zrobić sałatkę z szynką lub ze śledziem . Dodajemy wtedy do przedstawionych powyżej składników pokrojone w kostkę odpowiednio albo dwa plastry szynki konserwowej (o grubości około 1 cm) albo 5 filetów śledziowych w occie.
Autor: Katarzyna Kowaliczek
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści NOLNS.19 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto. Każdy SMS daje Ci szansę na wygranie zestawu przypraw "Prymat"!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku