Blogi
»
Nasze najpyszniejsze sałatki - KONKURS!
|
lis 2024
|
|
Mo | Tu | We | Th | Fr | Sa | Su |
| | | | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |
-
Nadesłane przez: ULA
dnia 19-05-2010 11:19
Składniki:
3 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu
mały listek zielonej sałaty
klika płatów parmezanu
3 główki zielonych szparagów
pomidorek koktajlowy
klika liści natki pietruszki
pokruszony lazur
kilka kropel oliwy z oliwek extra vergine
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Umyte główki szparagów gotujemy na parze.
- Starty parmezan układamy na suchej patelni, formując placuszek i (na małym ogniu) czekamy, aż się lekko zrumieni. Delikatnie, gorący przekładamy na - jak było w moim przypadku- butelkę od oliwy i formujemy łódeczkę. Układamy na talerzu. Wypełniamy porwanym listkiem sałaty, główkami szparagowymi zielonymi oraz posiekaną natką pietruszki oraz lazurem. Doprawiamy i skrapiamy oliwą z oliwek extra vergine.Dekorujemy płatami parmezanu, ćwiartkami pomidorków i liśćmi natki. Odpływamy :)
Autor: Aneta Klimecka
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści NOLNS.15 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto. Każdy SMS daje Ci szansę na wygranie zestawu przypraw "Prymat"!
-
Nadesłane przez: ULA
dnia 19-05-2010 11:15
Składniki:
1/2 pęczka zielonych szparagów
klika liści zielonej sałaty
klika pomidorków koktajlowych
1/2 pęczka natki pietruszki
klika płatów parmezanu
50 g sera lazur
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, gotujemy al dente. Osączamy z wody. Kroimy w ukośne plastry.
- Liście sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy. Układamy na talerzu. Na sałacie układamy plasterki szparagów, sery, pomidorki i doprawiamy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Autor: Aneta Klimecka
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści NOLNS.14 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto. Każdy SMS daje Ci szansę na wygranie zestawu przypraw "Prymat"!
-
Nadesłane przez: ULA
dnia 19-05-2010 11:09
Składniki:
250 g makaronu orzo (w kształcie przypomniającym ryż)
pęczek świeżego szpinaku
150 g sera feta
oliwa z oliwek extra vergine
starta skórka z 1/4 pomarańczy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy umyty i osuszony szpinak i dusimy przez 10 - 12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.
- Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron wcześniej ugotowany. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy przyprawy, podajemy zaraz z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy.
Autor: Aneta Klimecka
Aby zagłosować na ten przepis, wyślij SMS o treści NOLNS.13 na numer 7268. Cena: 2,44 zł brutto. Każdy SMS daje Ci szansę na wygranie zestawu przypraw "Prymat"!
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku