Oczyszczone warzywa gotujemy z przyprawami do miękkości.
Przecedzamy przez sito.
Na wywarze gotujemy gałeczki z mięsa mielonego przygotowanego w taki sam sposób jak na kotlety. (Patrz przepis na kotlety mielone). Mięso może być wieprzowe ale też może być drobiowe.
Ugotowane gałki wyjmujemy z zupy.
Przygotowujemy barszcz biały i żurek "Winiary" zgodnie z przepisem.
Rozrobiony z wodą barszcz i żurek dodajemy do wywaru powstałego z gotowania gałek.
Jeśli chcemy zabłysnąć to używamy żurku w butelce. Zupa będzie bardziej kwaśna i nie zawiesista.
Gotujemy 5 minut. Do lekko ostudzonej zupy wlewamy śmietankę , dodajemy gałki .
Oddzielnie podajemy na talerzu tłuczone ziemniaki okraszone boczkiem przesmażonym z cebulką. Ja boczek dodaję do garnka i mieszam go dokładnie z ziemniakami.
Żurek podaję z pokrojonym na ósemki jajkiem i posypuję zieloną pietruszką.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.