Zupa cebulowa

Składniki

8 średnich cebul pokrojonych w półtalarki.
2 marchewki
1 mała pietruszka
1/4 selera
zielona część pora
kawałeczek żeberek około 1/4 kg
10-15 dag sera żółtego
grzanki gotowe lub własnej produkcji - są smaczniejsza ale trzeba je po prostu zrobić.

Sposób przyrządzenia

Przygotowujemy wywar z mięsa i warzyw, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, gałkę startą i sól.
Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
Cebulę podsmażamy na złoty kolor na łyżce masła.
Wywar odcedzamy, dodajemy podsmażoną cebulę i gotujemy około 10 minut.
Dodajemy gotowane opłukane warzywa.
Miksujemy.
Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy tartym serem i zieloną posiekaną pietruszką. Osobno podajemy grzanki.