Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy. Masło ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Następnie dodajemy jajko i mąkę z kakao.
Zagniatamy ciasto w kulkę, owijamy przeźroczystą folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki (tu jest najwięcej czasu, który możemy przeznaczyć na przygotowanie masy). Potem rozwijamy ciasto, wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykrywamy kształty (na święta np. gwiazdki, na walentynki serduszka) pamiętając by jedne ciasteczka pozostawić w całości, a w drugich wyciąć dziurkę pośrodku.
Pieczemy ok 15 min w 150stopniach. Studzimy, a następnie przekładamy przygotowaną wcześniej masą, kładąc ją na całe ciasteczka a następnie przykrywając tymi z dziurką.
Czekoladę drobimy na kawałeczki i rozpuszczamy na parze (najlepiej postawić garnek z czekoladą na garnku z gotującą się wodą), dodając śmietankę i masło cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej gładkiej masy.
Studzimy (możemy nawet wstawić na jakiś czas do lodówki). Wychodzą przepyszne kruche ciasteczka dobre na każdą okazję i do kawusi.
Smacznego!
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.